Venemaa sadamalinnas Vladivostokis toimunud majanduskonverentsil kutsus Abe täna hommikul Putinit üles vaidlusküsimust lahnedama, vahendab uudistagentuur Reuters.

“Jaapani liidrina ajan mina selles küsimuses kindlalt jaapanlaste poliitikat ja Vladimir, sina, ilmeksimatult venemaalaaste oma.” rääkis Abe. “Aga kui me nii jätkame, kestab see diskussioon veel aastakümneid. Jättes olukorra selliseks, nagu see on praegu, ei ole meil kummalgi võimalik jätta järgnevatele põlvede paremat tulevikku.”

Venemaa ja Jaapan ei ole ametlikult Teise maailmasõja järel rahulepingut alla kirjutanud vaidluse tõttu saarte üle, mida Venemaa nimetab Lõuna-Kuriilideks ja Jaapan põhjaterritooriumideks. Tegemist on endise Jaapani territooriumiga, mille Nõukogude Liit sõja lõpul annekteeris.

Putin kinnitas, et on valmis astuma otsustavaid samme, et vaidlus lõpetada, kuid rõhutas, et ühtegi sammu ei tohi astuda hoolikalt kõiki võimalusi kaalumata.

“Minevik ei tohiks takistada edasiminekut,” märkis Putin laval koos Abega. “Me peame mõtlema, kuidas vabaneda probleemidest, mis ei lase meil tulevikku vaadata.”

Vene riigipea avaldas lootust, et riikidel õnnestub erimeelsustest üle saada ja saavutada partenritevaheline usaldus vaidluse lahendamiseks. “See saab olema keerukas lahendus, aga me saame sellega hakkama,” märkis Putin.