Silja Line Eesti juht Meelis Laido ütles, et maikuuks on neile juba hästi palju broneeringuid tehtud. Sama olukord valitseb teisteski Eesti ja Soome vahel opereerivates laevafirmades, kirjutas Eesti Päevaleht.

Nordic Jet Linei kiirlaevareisidele Tallinna on selleks kevadeks tehtud 50 000 broneeringut. See on möödunud aastatega võrreldes poole rohkem, kirjutas neljapäeval Soome ajaleht Helsingin Sanomat.

Reisijate arvu suure kasvu tõttu võib Jet Linei teha ajalehe teatel õhtuti lisareise.

Odavaid pileteid pakkuvale EckeröLinei reisilaevale Nordlandia on maiks broneeritud tavalisest viis korda rohkem pileteid. Suurima laevafirma Tallinki broneeringud nii suurt kasvu siiski ei näita. “Kuna meil sõidab mitu laeva, on maht suurem ja see välistab nii suured kõikumised,” ütles Tallinki turundusjuht Tiina Mander. “Kuid tunduvalt rohkem on maiks broneeringuid kindlasti.”

Laevafirmade hinnangul on massiliste broneeringute põhjus Eesti ühinemises Euroopa Liiduga, sest alates 1. maist tohib üks inimene viia siit Soome kümme liitrit kangeid ja sada liitrit lahjasid alkohoolseid jooke. Praegusega võrreldes märksa rohkem võib üle piiri viia ka tubakatooteid.

Kuigi Soome alandas hiljuti viinaralli kartuses ja oma alkoholituru kaitseks kolmandiku võrra alkoholiaktsiisi, on Eestis alkohoolsed joogid Soomega võrreldes endiselt umbes poole odavamad. Seetõttu tasub Soomest Eestisse alkoholi ostma sõitmine ära juba kasvõi paari liitri alkoholi tõttu.

Laevafirmadele tähendab mais algav viinaralli häid uudiseid, sest eelmisel aastal vähenes Eesti-Soome vahet sõitnud laevareisijate arv umbes poole miljoni inimese võrra. Kokku sõitis mullu Tallinna-Helsingi liinil 5,54 miljonit inimest ehk rohkem kui kolm ja pool inimest iga Eesti elaniku kohta.