Põhja prefektuuri kriminaalbüroole laekus reede lõunal info Piletilevilt, kellel oli süsteemis esinenud anomaalia tõttu tekkinud kahtlus, et nende piletimüügisüsteemi kaudu on ostetud umbes 150 kontserdipiletit varastatud krediitkaardi andmeid kasutades.

"Piletilevi oli kontrollinud erinevaid internetis levinud müügikuulutusi ja selgitanud välja, et üks müüja plaanib tulla pileteid müüma Tallinnas Lauluväljakul reedel algava "We Love The 90s" festivalile," selgitas Delfile Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava. "Kuna oli alust arvata, et kurjategija tõepoolest plaanibki kontserdiväravates hakata suures koguses varastatud krediitkaartidega soetatud pileteid müüma, asusid kriminaalbüroo ametnikud asjaolusid uurima."

Reede õhtul kella 19 ajal pidasidki kriminaalbüroo ametnikud Lauluväljaku Mereväravate läheduses kinni kaks Läti kodanikku. Hiljem tabati tähelepaneliku kontserdikülastaja ja turvatöötajate abiga veel kolm Leedu kodanikku, kes tegelesid sama müügiskeemiga. Aava sõnul ei ole hetkel teada, et kaks gruppi oleks omavahel seotud.

Reede öösel viisid kriminaalbüroo ametnikud läbi menetlustoiminguid. Läbiotsimiste käigus leiti meeste kasutuses olnud sõiduautost suures koguses erinevaid kontsertide, festivalide ja spordiürituste pileteid ning käepaelu, nende seas kevadel ja suvel Tallinnas toimunud Mariah Carey ja Queeni kontsertide piletid. Seetõttu võib arvata, mehed on ilmselt ka varem Eestit külastanud ja püüdnud siin sel viisil raha teenida.

Kaks kinnipeetud Leedu kodanikku ei teadnud väidetavalt varastatud krediitkaartidest midagi ning olid enda sõnul pelgalt müügimehed. Välisriigi kodanike suhtes lubab kriminaalmenetlusseadustik rakendada kinnipidamise asendamist tingimusel, et kinnipeetav maksab riigituludesse raha tekitatud kahjude ulatuses. Kokku tasusid mehed riigituludesse 3300 eurot menetluskulude ning võimaliku karistusena mõistetava rahalise karistuse katteks, millejärel nad laupäeva hommikul vabastati.

"Kohe pärast info laekumist asusime kiirelt tegutsema selle nimel, et mehed teolt tabada," ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Roger Kumm. "Meie jaoks oli pikemas perspektiivis oluline anda naaberriikidest Eestisse gastroleerivatele kurjategijatele selge signaal, et siia ei tasu tulla kuritegusid toime panema. Üksikuid katsetajad aegajalt kohtab, aga usun, et reedeöine kinnipidamine oli selge sõnum, et oleme valmis reageerime nii päeval kui ööl ning et ebaausate kavatsustega tegijad ei saa Eestis karistamatult tegutseda."

Politsei soovitab pileteid osta ametlikelt edasimüüjatelt

Selline kuritegevuse liik on Kummi sõnul rahvusvaheliselt levinud. Sageli on kuritegelikus hierarhias tööülesanded jaotatud: kui krediitkaardi andmeid varastab üks seltskond, siis ostu ja müügiga võib tegeleda juba järgmine grupp. "Samas ei ole välistatud, et nimetatud mehed olid ka krediitkaardiandmete vargusega ise seotud," nentis Kumm.

Peale ürituste piletite ostetakse edasimüügiks Kummi sõnutsi ka erinevaid lennu- ja laevapileteid, aga ka olmetehnikat, ilutooteid või muud. Piletite ost ja müük annab kurjategijatele kõige suurema anonüümsuse, sest kogu tegevus, nii müük kui ka kaubavahetus, toimub internetis, kus oma nägu näitama ei pea.

"Sarnase petuskeemi ohvriks langemise vältimiseks soovitan pileteid või kaupa osta ametlikelt edasimüüjatelt, tagades nii oma õigused tarbijana ja vähendades riski, et müüja näol on tegu petisega. Loomulikult ostavad inimesed ka käest kätte, kuid sel juhul peab ostja arvestama suuremate riskidega. Seda eriti välismaiste müüjate puhul, kellega hilisemaid pretensioone lahendada on juba olulisemalt keerulisem," hoiatas Kumm.