Siim Kallase toetamise otsuseni jõudmisele eelnes Pevkuri sõnul viietunnisel koosolekul elav arutelu. „Elava arutelu käigus inimesed ütlevad oma erinevaid arvamusi ja lõppkokkuvõttes erakonna peaminister formuleerib otsuse,“ võttis Pevkur kohtumise kokku.

Eilsest maratonkoosolekust võttis osa üle 30 reformierakondlase – kohal olid nii juhatuse, valitsuse kui ka riigikogu fraktsiooni liikmed. Kohalolnuist kui mitte kõik, siis enamik võtsid ka sõna ja avaldasid arvamust kas siis Siim Kallase, Marina Kaljuranna või ka Urmas Paeti toetuseks. „See, et meil on erinevad arvamused, on igati mõistetav ja loogiline. Kui ei oleks erinevaid arvamusi, siis ma oleks pigem mures,“ sõnas Pevkur.

Pevkur nentis, et ka tema avaldas oma arvamust. „Aseesimehena ma ei kujuta ette, et ma ei oleks võtnud sõna. Oligi vaja natuke analüüsida seda, mis need tegevused siiamaani on olnud. Fakt on see, mida ma ka ütlesin, et Reformierakonnal on kaks kõige tugevamat kandidaati. See, kas üks neist kandidaatidest kuu aja pärast on Kadriorus, see otsus ei ole lõpuni Reformierakonna kätes,“ sedastas Pevkur.

Kahe suurima toetusega kandidaadi olemasolu on Pevkuri sõnul erakonna olukorra ka sedavõrd keerulisemaks teinud. Samas ei arutatud tema sõnul eile, keda kõrvale lükata. „Küsimus ei ole selles, et ühele kandidaadile „ei“ öelda – see ei olnud Marina Kaljuranna välistamisotsus, vaid pigem pragmaatiline fakti konstateerimine, et Siim Kallas juba on valimiskogus, tulenevalt sellest, et ta sai riigikogus kõige rohkem hääli,“ sõnas Pevkur ja rõhutas, et üldine õhustik oli siiski ka Kaljuranda toetav.

Kui kõik on klaar, siis miks kohtumine pikale venis?

Pevkur märkis, et kõik said võimaluse oma mõtteid jagada, ja viitas, et kui kohal on sedavõrd palju inimesi, siis lähebki ainuüksi mõtete avaldamise peale palju aega.

„Arvestades inimeste hulka, arvestades seda, et inimesed tahtsid kõik midagi välja öelda hingelt, mis minu arvates oli väga vajalik, siis ongi loogiline, et ta venib pikaks,“ osutas Pevkur, kes võrdles eilset kohtumist Euroopa Liidu koosolekuga, öeldes, et kui kohal on 28 riigi saadikud ja kõik saavad sõna kolm minutit, siis on teada, et kohtumine venib koos sõna andmistega kahetunniseks.

Eilne koosolek oli Pevkuri hinnangul oluline niisiis kahel põhjusel: „Minu jaoks oli eile oluline, et me selle otsuse teeme. Selline määramatus kindlasti ei ole hea,“ sõnas Pevkur ja lisas, et kandidaat on vaja panna paika ka selleks, et tal oleks aega valijameestega suhtlemiseks.

„Teiseks oli minu jaoks väga oluline, et inimesed tõesti said öelda, mis nad asjast arvavad, mis nad senisest protsessist arvavad, mis nad kandidaatidest arvavad, kes meil olemas olid, ja selles mõttes sai üsna palju selgeks räägitud ja pildi selgemaks,“ kõneles Pevkur. „Minu meelest on ülimalt vajalik see, et inimesed saaksid oma mõtted välja öelda, et kellelgi ei jääks midagi kripeldama.“

Marina Kaljurannal minu hinnangul on Eesti poliitikas väga suur tulevik ja suured väljavaated.
Hanno Pevkur

Kuigi Reformierakond otsustas erakonna kandidaadina toetada Siim Kallast, siis on Marina Kaljurannal siiski avalikkuses suur toetus. „Kas Marina Kaljurand presidendikandidaadina valimiskogus üles tuleb või mitte, sõltub minu hinnangul ikkagi Marina Kaljurannast,“ lausus Pevkur.

„Ma ütlesin seda eile ja ütlen ka jätkuvalt, et Marina Kaljurannal, minu hinnangul, on Eesti poliitikas väga suur tulevik ja suured väljavaated. Eks ta peab pärast esimehega ja teiste inimestega rääkimist tegema otsuse, kas ta peab mõistlikuks kandideerida valimiskogus või mitte. Kui ta kandideerib, ja kui on olemas 21 inimest, kes ta üles seavad, siis on juba valimiskogu otsus, mis näitab, kes lähevad edasi teise vooru.“