Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) eestvedajad Varro Vooglaid ja Markus Järvi soovisid peatada tänavakampaania "Kumm on seks", kuna see edastas nende arvates väärastunud nägemust inimseksuaalsusest.

Seetõttu esitasid nad tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskile ametliku pöördumise, milles kirjutasid, et kampaania osa, mis keskendub meestega seksivatele meestele, teenib ennekõike homopropagandistlikku eesmärki harjutada ühiskonda mõttega, et homoseksuaalsed suhted on igati normaalsed, moraalsed ja ühiskondlikku heakskiitu väärivad.

"Maksumaksjate raha kasutamine homoseksuaalsete suhete ja muu kergemeelse eluviisi propagandaks on eriliselt kurioosne tõsiasja taustal, et ei sotsiaalministeerium ega ükski selle allasutus ei ole mitte kunagi viinud ellu ega ka toetanud ühtegi kampaaniat, mis propageeriks selliseid terve ühiskonna aluseks olevaid väärtusi, hoiakuid ja eluviise, nagu perekonnakesksus, abielu, abikaasade vaheline truudus, hoidumine seksuaalsuhetest enne abielu ning paljulapselisus," seisab pöördumises.

Ossinovski: kampaania eesmärk on kutsuda noori üles võtma vastutust enda seksuaalelu turvalisuse eest

Sotsiaalministeeriumi haldusalas tegutseva Tervise Arengu Instituudi (TAI) kampaaniat peatada soovivale pöördumisele vastas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, et rahva tervise kaitse poliitika kujundamise kõrval kuulub sotsiaalministeeriumi valitsemisalasse ka võrdse kohtlemise edendamine. "Selle puhul peame oluliseks erinevate ühiskonna vähemuste õiguste kaitset ja ühiskonna teadlikkuse tõstmist ning negatiivsete stereotüüpide vähendamist, mis puudutavad ka seksuaalvähemusi ehk LGBT inimesi."

Ossinovski ütles, et sotsiaalministeerium soovib ümber lükata Järvi ja Vooglaiu kirjas toodud väite, et "Kumm on seks" kampaania on üleskutse liiderlikkusele.

"Vastupidi, kampaania eesmärk on kutsuda noori üles võtma vastutust enda seksuaalelu turvalisuse eest. Seetõttu adresseerib TAI kampaania teiste sihtgruppide kõrval ka meestega seksivaid mehi, et teadvustada sihtgrupile suguhaiguste vältimise võimalusi. Siinkohal edastame veendunult seisukoha, et homoseksuaalsed suhted on normaalsed ja ühiskondlikku lugupidamist väärivad. Ühtlasi lähtub Tervise Arengu Instituut terviseedenduses teadusuuringutega tõendatud lähenemisviisidest ja meetoditest," kirjutas Ossinovski.

Minister toonitas vastuses, et kõigil inimestel on õigus elada Eestis ilma, et neid solvataks, alandataks, kritiseeritaks või koheldaks muul moel halvemini tulenevalt nende soost, rahvusest, rassist, nahavärvusest, usutunnistusest või veendumustest, vanusest, puudest või seksuaalsest sättumusest.

Vähemuste õiguste kaitsmine on riigi kohustus, ilma selleta ei realiseeru demokraatlik ühiskonnakord, mis lähtub meie põhiseadusest.
Jevgeni Ossinovski

"Seksuaalvähemuste õigused ei ole eriõigused, vaid võõrandamatud inimõigused. Vähemuste õiguste kaitsmine on riigi kohustus, ilma selleta ei realiseeru demokraatlik ühiskonnakord, mis lähtub meie põhiseadusest. Kaasaegne demokraatia ei tähenda ühiskonna enamuse omavoli vähemuste õiguste üle otsustamisel, vaid demokraatia oluliseks osaks on ka vähemuste õiguste kaitsmine ja nendega arvestamine erinevates eluvaldkondades, sh tervisepoliitikas. Seetõttu on mõeldamatu ja vastutustundetu mitte pöörata eraldi tähelepanu LGBT sihtgrupile tervisevaldkonnas, kui see osutub vajalikuks," selgitas Ossinovski.

Tervise- ja tööminister märkis, et õigus vabadusele ja väärikale kohtlemisele on inimõigus, nagu ka õigus austusele era- ja perekonnaelu vastu, mis tuleb tagada ka LGBT inimestele.

Ossinovski sõnul soovib sotsiaalministeerium, et meie praegused ja tulevased põlved, kellele Vooglaid ja Järvi oma kirjas viitasid, näeksid inimeste erinevustes ja mitmekesises ühiskonnas väärtust iseenesest.

"Leiame, et riik, mis soovib olla ühiskondlikult edukas ja tagada oma liikmete heaolu, on salliv ja avatud ning väärtustab iga inimest olenemata tema soost, rahvusest, rassist, nahavärvusest, usust, veendumusest, vanusest, puudest või seksuaalset sättumusest. Riik, mis on vaenulik oma kodanike suhtes ning eristab neid eelnimetatud tunnuste alusel, ei ole väärikas, tugev ega terve," lausus Ossinovski vastuses SAPTK-i eestvedajatele.