Täna kuulasid Viljandi linnavolikogu liikmed 18. juulil toimunud linnavalitsuse istungi lindistust, et hinnata linnapea Ando Kivibergi käitumist.

Vajadus lindistuse kuulamiseks tekkis sellest, et kümme päeva enne Viljandi pärimusmuusika festivali algust hakkasid Viljandi linnavalitsuse liikmed arutama 5354 euro eraldamist linna eelarvest. Üks liige tegi hiljem kirjaliku avalduse väites, et linnapea, kes on ühteaegu ka folgi peakorraldaja, olevat mõjutanud arutelu tagudes samal ajal rusikaga vastu lauda ja lubases mittetulundusühingutelt tagasiulatuvalt üüriraha ära võtta kui linnavalitsuse liikmed raha eraldamisega nõus ei ole.

Viljandi linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees Karl Õmblus ütles, et lindistuse kuulamisel sai natuke nalja, sest linnapeale tekitasid elevust Delfi fotograafid.

"Põhimõtteliselt oli see kuulamine, mitte küsimustele vastamine. Aga küsimusi ikka tekkis. Kas või selle kohta, et kas keegi kuulis või sai aru, et istungi juhtimine oleks üle antud ja kui väga linnapea arutelus osales," ütles Õmblus. Ta viitas sellele, et kuna linnapea on ühteaegu Pärimusmuusika festivaliga seotud, siis oli ta väidetavalt istungi juhtimise huvide konflikti välitimiseks üle andnud abilinnapea Janika Kivistikule.

Volikogu hariduskomisjoni aseesimees Juhan-Mart Salumäe sõnul kinnitas helisalvestis seda, mida volikogu on kartnud. "Ehk tegelikult linnapea osales väga aktiivselt istungi arutelus." Ta ütles, et linnapea arutas ka seda, et kui pärimusmuusika festivali ei rahastata teatud summaga, siis alternatiiviks oleks tagasiulatuvalt otsuste tühistamine. "Mis on ausalt öeldes päris ikkagi selline absurdne nõudmine. Ehk siis oma sõnavõttudega andis ta väga selgelt märku, mis on tema tahe ja millist otsust tema soovib," ütles Salumäe.

"Puht personaalne arvamus on see, et Ando Kivibergi sõnavõtt omas rolli lõppotsusel," ütles Salumäe. "Helilõigus on küll kosta seda, et ta ütleb alguses, et eemaldab ennast küsimuse arutelust, aga tegelikkuses ta seda ei tee."

"Lisaks polnud aru saada, kes istungit arutelu hetkel juhib. Ühtegi sõnavõttu suunavat väidet ei olnud ja selgelt ühemõttelist kollektiivset otsust seal ka läbi ei kõlanud, seega protseduurika suhtes kinnitas helilõik seda, et on rikutud üldist protokollireeglit ja otsus on üldiselt hägune." ütles Salumäe.

Revisjonikomisjoni esimees Karl Õmblus on linti kuulanud ka varem ning nüüd tundus salvestus teistsugune. "Tundus, et linti pole mitte muudetud aga võib-olla natukene filtreeritud. Kui me kuulasime seda volikogu sekretäri juures, siis oli linnapea rusikalöömine hästi kuulda. Täna aga väga nõrgalt. Vähemalt ma avaldasin arvamust, et see kõlas teistmoodi," ütles ta, lisades et tegemist võib olla ka ruumi ja helitehnika erinevusega.

Karl Õmbluse sõnul oli helisalvestuses kuulda, et linnavalitsuse liige palus oma eriarvamust protokollile lisada ja seda ei ole tehtud. "Protokollimisega on tekkinud üldse segadusi," ütles Õmblus.

Sellega nõustus ka Juhan Mart Salumäe. "Istungi protokoll peaks üldse juba ammu-ammu olema avalik arvestades seda, et protokoll tuleb allkirjastada viie päeva jooksul peale istungit. Selle reegli vastu on rikutud. 18. juulil toimunud istungile pani linnapea allkirja alles 10. augustil ja omakorda istungi protokollile alles 22.augustil ehk sellel nädalal. Ehk võib öelda, et reegleid on siin rikutud trobikond," ütles ta.

Linnapea Kiviberg esitas politseisse ka avalduse, kus palus välja selgitada, ega ta pole ametikohustuste reeglitest üle astunud.

"Me esitasime teabenõude, kus palusime väljastada avalduse politseile ja ka politsei vastuse. Selle peale vastas mulle Kiviberg, et need on AK märkmega dokumendid ehk ametkondlikuks kasutuseks," ütles Õmblus.

Kiviberg oli põhjenduseks toonud isikliku ja eraelu kaitse. "Aga tegelikult see avaldus oli kirjutatud linnapeana ja see pole kindlasti pädev alus dokumendi varjamiseks. Neid dokumente näidati revisjonikomisjoni liikmetele seina peal," ütles ta. "Ja seda "AK" märget ei olnud ehk järelikult on see täiesti kättesaadav dokument."

Küsimuse peale, miks Kiviberg dokumente ei näita, vastas Õmblus: "Rumalusest ühtepidi. Teistpidi katsest varjata, mis on praegu isegi koomiline, sest see on paisumas tõsiseks konfliktiks."

Linnapea Ando Kivibergi sõnul on tegemist küllalt inetu poliitilise rünnakuga härra Randel Läntsi ja härra Karl Õmbluse poolt. "Linnapea teavitas antud juhtumist politseid ning palus tõendeid hinnata ning vajadusel algatada menetlus," ütles ta.

"Peamise tõendina oli esitatud täpselt seesama salvestus, mida volikogu opositsioonäärid täna hommikul kuulasid. Keskkriminaalpolitsei ametnikud on tõendeid hinnanud ning nad on leidnud, et linnapea käitumises süüteo koosseis puudub," lisas Kiviberg.

"Miks opositioonipoliitikud salvestusel midagi muud kuulda tahavad, ei oska mina kommenteerida. Linnavalitsus on kollektiivne otsustusorgan, mille liikmed on oma otsustustes vabad, kes arvestavad argumente ning lähtuvad otsuste langetamise põhimõtetest, mitte emotsioonidest," ütles Kiviberg