„Julgeoleku mõttes, mõlemad teame, mis tähendab müüri taga elamine. Vaba ja piirideta Euroopa peab jääma. Vabaduse säilimise nimel peame leidma vastused Euroopa kodanike tänastele muredele, millest üks on julgeolek. Saksamaa kohalolek ja pühendumine siinsele regioonile on põhjapanevad,“ seletas Rõivas.

Seejärel märkis peaminister ära jätkuva sõja Ukrainas, öeldes, et Venemaale peab surve jätkuma. Sel kohal aga tegi Rõivas terava torke Venemaa presidendi Vladimir Putini suunal, mainides tema paremaks käeks tõusnud Anton Vaino rahvusvahelist tähelepanu saanud parateaduslikke artikleid, kus maailma vaadati läbi mingi müstilise „nooskoobi“ nimelise leiutise.

„Ei ole vaja nooskoopi, et mõista, et Ukraina ja Venemaa vaheline konflikt pole lõppenud. Jätkuv eskalatsioon näitab, et Venemaa pole valmis konflikti lahendama ja kuni Venemaa ei täida Minski leppeid, pole põhjust sanktsioonidest loobumisest rääkida,“ ütles Rõivas. Ka Merkel tõdes, et Minski lepingute elluviimine on olnud ülimalt keeruline ja saavutatud pole kaugeltki kõike, mida on soovitud.

Termin nooskoop kerkis meediasse eelmisel nädalal seoses äsja Putini administratsiooni juhiks nimetatud Anton Vaino majandusalase teadusartikliga. Keerulisi termineid, skeeme ja graafikuid täis artikkel tutvustas „nooskoopi“, Venemaal viis aastat tagasi välja töötatud seadet, mis võimaldab „uurida inimkonna kollektiivset teadvust“ ja „registreerida muu hulgas nähtamatut“.

Moskva majanduskõrgkooli filosoofiaprofessor Kirill Martõnovi sõnul pole aga Vaino artiklil „nooskoobist“ mingit pistmist teadusega. „Pole isegi selge, millisesse teadmiste valdkonda me võime selle asetada. Põhimõtteliselt on see mõttetus. Vene keele mõttes tähendavad selles olevad sõnad midagi, aga teaduse mõttes ei tähenda,“ ütles Martõnov Moscow Timesile.