Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Andres Anvelt ütles Delfile, et erakond toetab riigikogus toimuvate presidendivalimiste esimeses voorus oma kandidaati Eiki Nestorit. Ühtlasi kutsutakse reformierakondlasi koostööle koonduma Nestori selja taha.

Kui president ühes voorus ära ei valita, siis teises voorus toetavad sotsid Reformierakonna kandidaati Siim Kallast, ütles Anvelt.

Anvelt lisas, et tema hinnangul ongi ainult Nestoril ja Kallasel potentsiaali saada valituks riigikogus.

Põhiseaduse kohaselt on presidendi valimine riigikogule pandud ülesanne ning sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatus leiab, et seda ülesannet peavad rahvasaadikud ka täitma. Sellest tulenevalt kutsub sotsiaaldemokraatide juhatus Reformierakonda ja teisi erakondi koostööle, et valida riigikogus Eestile president, teatas SDE oma pressiteates.

“Olles konsulteerinud erinevate erakondadega näeme, et pakutud kandidaatidest on võimalus riigikogus valituks osutuda ainult Eiki Nestoril ja Siim Kallasel. Mõlemad kandidaadid omavad meie hinnangul vajalikku kogemust ja sobivaid isikuomadusi, et olla Eestile hea president,” ütles erakonna esimees Jevgeni Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatide juhatus teeb Reformierakonnale ettepaneku, et esimeses presidendivalimiste voorus oleks kahe fraktsiooni ühiskandidaadiks Eiki Nestor. Samal ajal jätkavad sotsiaaldemokraadid läbirääkimisi teiste riigikogu fraktsioonidega täiendava 23 hääle tagamiseks Eiki Nestori kandidatuurile.

“Juhul, kui Eiki Nestoril siiski ei õnnestu saada 68 riigikogu liikme toetust, anname võimaluse Siim Kallasele, toetades teda riigikogus presidendivalimiste teises voorus,” märkis sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Anvelt.

Ta lisas, et tegemist on esimese tõsiseltvõetava ettepanekuga, mis võimaldab ületada erakondliku patiseisu ja loob eeldused presidendi valimiseks riigikogus. “Loodame, et teised erakonnad mõistavad neile põhiseadusega pandud ülesande olulisust ning seisavad hea selle eest, et Eestile saaks president valitud riigikogus,” ütles Anvelt.

Reformierakonna presidendikandidaat Siim Kallas ütles Vikerraadio saates "Reporteritund", et potentsiaalset Eiki Nestori toetamist riigikogu presidendivalimiste esimeses voorus Reformierakonna poolt arutatakse, aga sellest ei saa hetkel rohkem rääkida.

Reformierakond on teatanud, et erakonna presidendikandidaat riigikogu voorus on auesimees Siim Kallas. Kui Kallast riigikogus ära valida ei suudeta, siis koguneb oravapartei uuesti kandidaate arutama ning partei on juba välja öelnud, et "siis on Reformierakonnal võimalus valimiskogus toetada Marina Kaljuranda".

IRL ja Vabaerakond on öelnud aga, et toetavad presidendikandidaadina Allar Jõksi. EKRE on teatanud seni, et pole veel otsustanud käitumist presidendivalimistel riigikogus ning et erakond valmistub valijameeste kogus toimuvateks voorudeks, kus EKRE toetab oma presidendikandidaati, erakonna esimeest Mart Helmet. Samas seitset saadikukohta omavast EKREst väga palju antud hetkel riigikogus ei sõltugi.

Seega, et valida riigikogus ära Siim Kallas, oleks riigikogus 30 kohta omaval oravaparteil ja 15 kohta omaval sotsidel tarvis nüüd vähemalt 68 hääle kokkusaamiseks Keskerakonna toetust (neil kokku 27 kohta).

Keskpartei on aga seni andnud mõnevõrra vastuolulisi signaale, eelkõige on räägitud enda kandidaadi (Mailis Repsi) eelistamisest. Samas tasub meenutada, et Kallas on käinud Keskerakonna juhi Edgar Savisaarega eraviisiliselt Hundisilmal kohtumas, kus just nimelt räägiti presidendivalimistest. Samuti viitas Jevgeni Ossinovski täna õhtul Delfile antud intervjuus, et keskpartei saadikutega on siin-seal Nestori toetamisest juttu olnud.

Kandidaatide ülesseadmine presidendivalimiste esimeseks vooruks lõppeb 27. augustil. Riigikogu alustab presidendivalimistega tuleval esmaspäeval, 29. augustil.