Petersoni sõnul on muudatused hädavajalikud, sest praegune kord on segane, ebajärjekindel ja mitmes aspektis kahjustanud naiste võimalusi tööturul. „Oleme mitmes majandussektoris uurinud süvitsi palgalõhe algpõhjuseid ja leidnud, et väga suur mõju on selles, kuidas Eestis on rakendunud vanemapalga süsteem. Süsteem on helde, aga sellel on mõned olulised puudused,“ rääkis Peterson.

“Naiste pikka eemalolekut tööturult saab vältida, kui vanemahüvitis jaguneb ühtlasemalt isa ja ema vahel ning senise pooleteise aasta asemel saaks hüvitist soovi korral kasutada näiteks kolme aasta jooksul. Valiku vabadus peab tõusma,“ kommenteeris Peterson sotsiaalministeeriumi plaani. Tõsisema selgitustöö tegemine, et isad oma puhkusevõimalusi ka reaalselt kasutaks, peaks jääma ühiskondlike organisatsioonide ja tööandjate koostöö teemaks.

„Selgemalt on vaja välja öelda ka see, et ka lastehoid muutub kättesaadavamaks. Sõimekohtade nappus paneb tihti vanemad sundseisu, kus tahaks tööle tagasi tulla küll, aga erasõimes lapse hoidmine on liiga kallis ja linna-valla lasteaias ei jätku kohti.“

Ametiühingute keskliit võttis oma nelja aasta tegevuskavva palgalõhevähendamise vähemalt ühe protsendipunkti võrra aastas. Seoses sellega on ametiühingud koos mitme teise ühiskondliku organisatsiooniga osalenud palgalõhevastase koalitsiooni moodustamisel, kus ühe meetmena on laiapõhjalisemat toetust leidnud just vanemapalga süsteemi reform. Palgalõhevastase koalitsiooni moodustamine jätkub ja avalikkuse ette plaanitakse tulla algaval sügisel.