Pentagoni kõneisik kapten Jeff Davis ütles ajakirjanikele, et koalitsiooni lennuk jõudis Hasaka linna lähistele vahetult pärast kahe Süüria ründelennuki Su-24 pommitamisreide piirkonnas, kus viibib ka mitusada ameeriklasest eriväelast, kelle ülesanne on seal abistada kurde terroriorganisatsiooni Islamiriik vastases võitluses, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Davise sõnul ei reageerinud Süüria president Bashar al-Assadile lojaalsete vägede hävituslennukid ameeriklaste püüetele nendega ühendust võtta. Kõneisiku sõnul on tegemist esimese korraga, mil koalitsioonijõududel on tulnud Süüria valitsusvägede pommitamise tõttu saata välja oma lennuk.

“See on väga ebatavaline. Al-Assadi režiim ei ole sellisel moel varem kohalike kurdivõitlejate positsioone rünnanud,” tõdes Davis, kelle sõnul on tarvitusele võetud lisameetmed, et kaitsta kohapeal olevaid sõdureid.

Neljapäeval pommitasid Süüria valitsusvägede lennukid Hasaka linnas esimest korda kogu viieaastase kodusõja jooksul kurdi võitlejate positsioone.

Õhurünnakud Hasakas, mis on suuresti kurdide kontrolli all ja millest Damaskus hoiab kõigest väikest enklaavi, jätkuvad täna pärastlõunal kolmandat järjestikust päeva. Ühtlasi ägenesid reedel ka lahingud kurdide ja al-Assadi valitsusele lojaalsete maavägede vahel.

Viimase kahe ööpäeva jooksul on kurdide aladel surma ja vigastada saanud kümneid inimesi.