Ühe allika sõnul on üleviimine väga suuri väljakutseid esitav nii tehnilises kui ka poliitilises mõttes, teatab EurActiv.

„Ei ole kerge kolida 20+ tuumarelva,“ tsiteerib EurActiv anonüümseks jäänud allikat.

Simson Centeri hiljutise raporti järgi on USA pärast külma sõda hoidnud Türgi İncirliki lennubaasis sajakonna kilomeetri kaugusel Süüria piirist umbes 50 taktikalist tuumarelva.

Türgi juulikuise riigipöördekatse ajal jäeti İncirlik ilma elektrita ning Türgi valitsus keelas USA lennukitel sealt õhkutõusmise ja sinna maandumise. Lõpuks baasi ülem vahistati ja talle esitati seoses putšikatsega süüdistus. Kas USA säilitaks pikajalise sisekonflikti korral Türgis tuumarelvade üle kontrolli, on raporti järgi vastamatu küsimus.

Teine allikas ütles EurActivile, et USA-Türgi suhted on pärast putšikatset niivõrd halvenenud, et Washington ei usalda enam Anakarat tuumarelvade võõrustajana. Selle allika väitel viiakse tuumarelvad Rumeeniasse Deveselu lennubaasi, kus asub ka USA raketikilbi üks komponente.

Rumeenia välisministeerium eitab aga väiteid kategooriliselt: „Vastuseks teie pärimisele lükkab Rumeenia välisministeerium informatsiooni, millele te viitasite kindlalt ümber.“