Ventilatsiooni puhul levib palju valearvamusi. Arvatakse, et seinas või vannitoas olev üksik auk peab olema piisavalt hea, aga ei mõisteta elementaarset loogikat, et on olemas avad, kust tuleb õhk sisse ja avad, kust läheb õhk välja - need kokku moodustavad ventilatsiooni!

Ühe ava kaudu ei toimu õiget õhuvahetust. See on sama nagu prooviks klaaspudelist õhku välja imeda. Laes olevad avad ja korstnalõõri minevad ventilatsiooniavad on ainult õhu väljaminemiseks. Selleks, et õhk saaks välja minna, peab see ka kuskilt sisse tulema. Selleks ongi vaja kas avada aken, või kui on olemas, siis välisseinas olev ventilatsiooniava.

Jah, ükskõik, kui paksult maja ka soojustatud pole, ventilatsiooni jaoks PEAB olema seinas auk! Inimesed, kes hoolega talvel kõik praod kinni teibivad ja avad sulgevad, ei saa sellest aru, et mingi ava peab ventilatsiooniks alati jääma. Ei loegi see, et küttekulu suureneb. Normaalne ongi kütta nii, et tuba on ka siis so,e kui seinas on see nn auk. Kui õhku sisse ei lase, siis ei lähe niisket õhku ka välja ja tekibki hallitus, klaasid lähevad talvel seestpoolt vesiseks ja uduseks.

Ma olen kohanud palju inimesi, kellel kodus on niiske ja süüdistavad maja, ühistut ja ventilatsiooni ja kütavad hoolega, aga ei saa aru, et võiksid lihtsalt akna lahti teha. Kui soovitan akent avada, siis saan kurja pilgu ja selgitatakse et "külm on ju, talvel ei tehta akent lahti" jne.

Kui talvel lähevad aknaklaasid seest uduseks või lausa higistavad, siis ongi see märk, et ventilatsioon pole piisav.

Teeksin ettepaneku elementaarse loogika õpetuse tundide andmise põhikoolile, ehk on sellest abi.