Projekti eestvedaja ja EASi e-Eesti showroomi juhataja Anna Piperal ütleb, et tegu on väga moodsa tehnilise lahendusega, mis kannaks edasi ka Eesti kui e-riigi nutikat ja innovaatilist kuvandit. „See tekitab nii positiivset ja ägedat emotsiooni. Igaüks, kes on kunagi VR-prille proovinud, saab aru, kui äge see kohalolekutunne on,“ ütleb ta.

Praegu on lahendus veel idee tasandil, kuid hange on välja kuulutatud ja praegu otsitakse partnerit, kes idee tehniliselt teoks teeks. Piperal räägib, et virtuaalreaalsuse projekti puhul on fookus virtuaalreaalsuse prillide läbi pakutaval kohalolekutundel ja sel viisil Eesti e-teenuste tutvustamisel. „Profiprillid on täna juba igaühele 200-300 euro eest kättesaadavad, mõned on ka odavamad, nii et sellel võiks olla suur potentsiaal,“ ütleb Piperal.

Piperal räägib, et projekti on eeskätt vaja selleks, et anda Eesti välisesindajatele uus ja innovaatiline töövahend Eesti ägedal moel tutvustamiseks. „Me tahaksime Eesti saatkondadesse välismaal tekitada sellised nurgakesed, kus on VR-prillid kogu aeg olemas ja inimesed saavad neid seal siis kasutada,“ kirjeldab Piperal. Samasugused nurgad plaanitakse rajada ka näiteks Tallinna lennujaama, sadamasse ja Teletorni. Nii saab välismaalane endale VR-prillid pähe panna ja nii näiteks hetkega üle Tallinna vanalinna lennata ning Viru rappa või laulupeo publiku sekka reisida. „See on ju tohutu emotsioon,“ ütleb Piperal.

Ta lisab, et kuna e-riik on virtuaalne, siis on virtuaalreaalsus loogiline jätk selle tutvustamisel. „Kui inimene Eestisse kohale ei jõua, siis saab ta kas või oma kodus oma prillidega seda vaadata,“ ütleb ta. Sellisel juhul oleks tegu unikaalse lahendusega ühe riigi promomisel.

Virtuaalreaalsuse läbi plaanitakse tutvustada ka Eesti e-teenuseid. Näiteks saab VR-prillide kasutaja läbi mängida mobiil-ID kasutamise. „On selline video ärimehe päevast, kus ta siis avab ettevõtte, logib mobiiliga sisse ja inimene saab läbi tema silmade seda vaadata,“ selgitab Piperal. Sarnased klipid plaanitakse teha ka näiteks e-tervisesüsteemi ja digiretseptide tutvustamiseks. „Ilmselt ei lähe see samamoodi lendu nagu Pokemon GO, aga kihvt on ikka,“ sõnab Piperal. Lahendusest on huvitatud ka näiteks Riigikantselei. Seda eelkõige Eesti Euroopa Liidu eesistumisega seoses. Kui lahendus selleks ajaks juba tööle hakkab, saab Riigikantselei seda kasutada näiteks konverentside ülekandmiseks.

Kuna lahendus on tehniliselt keerukalt teostatav ja pigem kallis, on hange kuulutatud välja rahvusvahelisena. Praegu on lahenduse esimese faasi maksumuseks planeeritud maksimaalselt 240 000 eurot.