USA-l on Lõuna-Türgis İncirlikis umbes 110 kilomeetri kaugusel sõjast räsitud Süüriast hinnanguliselt umbes 50 tuumarelva, vahendab AFP.

Probleem muutus tõsisemaks eelmisel kuul pärast riigipöördekatset Türgis, mille mahasurumise käigus baasi türklasest ülem vahistati vandenõus osalemises kahtlustatuna.

„Kas USA oleks suutnud säilitada kontrolli relvade üle pikaaegse sisekonflikti korral Türgis, on vastamatu küsimus,“ öeldakse Stimson Centeri raportis.

İncirlik on eluliselt tähtis baas USA juhitud koalitsiooni jaoks, mis võitleb Islamiriigi vastu Süürias ja Iraagis. Strateegiliselt hea asupaigaga baas võimaldab droonidele ja sõjalennukitele kiiret ligipääsu Islamiriigi sihtmärkidele.

Märtsis andis Pentagon aga USA sõjaväelaste perekonnaliikmetele ja tsiviilpersonalile korralduse julgeolekumurede tõttu piirkonnast lahkuda.

„Julgeoleku seisukohalt on umbes 50 Ameerika tuumarelva hoidmine İncirliki õhubaasis Türgis täringuveeretamine,“ ütles raporti kaasautor Laicie Heeley AFP-le. „On olemas märkimisväärsed turvameetmed. … Aga turvameetmed on lihtsalt turvameetmed, need ei kõrvalda riski. Riigipöörde korral ei saa me kindlalt öelda, et oleme võimelised kontrolli säilitama.“

Kuigi Pentagon ei kommenteeri oma tuumarelvade asupaiku, usutakse, et pomme hoitakse İncirlikis heidutusena Venemaale ning kinnitusena USA kohustuste täitmisest NATO-s.

„Kuigi me oleme katastroofi seni vältinud, on meil rikkalikult tõendeid, et Türgis hoitavate USA tuumarelvade julgeolek võib muutuda sõna otseses mõttes üleöö,“ kirjutas aastatel 1993-2001 Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõukogu kaitsepoliitika ja relvastuskontrolli direktor olnud Steve Andreasen eelmisel nädalal ajalehes Los Angeles Times.

Californias asuva Hoover Institutioni esindaja Kori Schake märkis New York Timesis, et Ameerika tuumajõude ei saa kasutada ilma koodideta, mistõttu on relvi võimatu ilma loata plahvatama panna.

„See, et tuumarelvad on paigutatud Türgisse, ei muuda neid haavatavaks hõivamisele ja kasutamisele, isegi kui riik peaks Ühendriikide suhtes vaenulikuks muutuma,“ väitis Schake.