Putin vabastas reedel presidendi andministratsiooni juhi ametist Sergei Ivanovi ja määras tema asemele Anton Vaino.

Politoloog Aleksei Zudini arvates tuleb Ivanovi vabastamist vaadelda eelnevate kaadrimuudatuste kontekstis.

„Seda otsust tuleb minu arvates vaadelda eelnevate kaadrialaste otsuste kontekstis. Seal viidati erinevatele karakteristikutele, aga on veel üks karakteristik, mis on kaotsi läinud ning mis üldiselt praegusel konkreetsel juhul tuleb esiplaanile. Ma pean silmas ealist. Vladimir Putin viib järjekindlalt läbi oma meeskonna noorendamist. Tulevad nooremaealised inimesed, tuleb eliidi uus põlvkond,“ ütles Zudin.

Zudin rõhutas, et Putin viib kaadrimuudatusi läbi, säilitades poliitilisi sidemeid ja võimalust pöörduda endiste töötajate pädevuste poole.

„Kaadriotsused võetakse vastu Vladimir Putinile omases stiilis, mille puhul ei ütle Putin nooremat kaadrit uutele positsioonidele edasi liigutades lahti oma vanadest liitlastest ning ehitab nendega üles suhted juba uues kvaliteedis. Tähendab, siin on nii sõbralike suhete moment kui ka poliitilise liidu moment ning moment, mis on seotud pädevuse kasutamisega, see töötab. Ma pean silmas seda uut volituste sfääri, mille sai Sergei Borissovitš Ivanov,“ lausus Zudin.

„Ma ei näe siin mingit konfliktiolukorda või midagi, mis oleks seotud erimeelsuste tekkimisega, probleemidega Ivanovi suhetes presidendiga. Ma arvan, et jutt käib võib-olla Ivanovi enda soovist lihtsalt sellelt kohalt lahkuda ja jutt ei käi konfliktsest põhjusest – seda ei olnud. On teada, et Ivanov on viimasel ajal ka kuidagi ise asjadega vähem koormatud olnud, nii et see võib olla täiesti tema vabatahtlik otsus,“ kommenteeris majanduslike ja poliitiliste reformide keskuse juht Nikolai Mironov.

Mironovi sõnul on presidendi administratsiooni uus juht Vaino end varem näidanud „hea ja ustava täideviijana“.

„Ma arvan, et see figuur (Vaino) on selles ametis praegu väga mugav. Asi on selles, et on olemas erinevad mõjugrupid ning sellel inimesel ei ole olnud konkreetselt mingit otsest suhet ühegagi neist, tähendab, ta on selline neutraalne kuju ja väga hea täideviija, kui täidab oma kohust. Tähendab, tal on olnud samasugune töö kaadritega, sekretariaadi ja teiste selliste allüksustega ning üldiselt on ta ennast näidanud kui väga selline hea, ustav täideviija,“ ütles Mironov.

Ka Mironov avaldas arvamust, et kaadrimuudatused alles algasid. Ta ootab muudatusi jõuametite blokis, kuberneride korpuses ja presidendi administratsiooni sees.