Erdoğan esines Türgi suurimas linnas vähemalt miljoni inimese ees, vahendab BBC News.

Veel ütles president, et riik puhastatakse kõigist USA-s eksiilis elava islamivaimuliku Fethullah Güleni toetajatest. Güleni süüdistatakse 15. juuli riigipöördekatse kavandamises, mida ta ise eitab.

Meeleavaldusel osalesid usujuhid ning kolmest opositsioonierakonnast kahe juhid. Kurdide erakond polnud kutsutud.

Kõik inimesed ei mahtunud enam kui miljoni inimese mahutamiseks ehitatud paraadiväljakule ära ning rahvast täis olid ka seda ümbritsevad tänavad, teatas Reuters.

Türgi valitsuse allikad teatasid, et osales viis miljonit inimest. Sündmust kanti otse üle väiksematele meeleavaldustele Türgi provintsides.

„See on Türgi parlament, mis otsustab surmanuhtluse üle… Ma kuulutan ette, et kiidan parlamendi tehtud otsuse heaks,“ ütles Erdoğan. „Öeldakse, et EL-is ei ole surmanuhtlust… Noh, USA-s see on, Jaapanis see on, Hiinas see on, suuremas osas maailmast see on. Niisiis on see neile lubatud. Meil oli see 1984. aastani. Suveräänsus kuulub rahvale, nii et kui rahvas teeb selle otsuse, olen ma kindel, et poliitilised parteid kuuletuvad.“

Erdoğan võttis sõna ka gülenistliku liikumise vastu, viidates edasistele karmidele meetmetele.

„15. juuli näitas meie sõpradele, et see riik ei ole tugev mitte ainult poliitiliste, majanduslike ja diplomaatiliste rünnakute vastu, vaid ka sõjalise sabotaaži vastu. Ta näitas, et ei lange, teda ei saa rööbastelt välja juhtida,“ ütles Erdoğan. „Loomulikult peame me paljastama kõik selle organisatsiooni liikmed ja nad seaduse raames välja juurima, aga kui me rahuldume ainult sellega, jätame me riigi ja rahvana oma kaitse sarnaste viiruste vastu nõrgaks.“

Enne Erdoğani esinenud peaminister Binali Yıldırım ütles, et Gülen tuuakse Türgisse ja pannakse riigipöördekatse eest maksma.

„Teadke kõik, selle terrorirühmituse juht tuleb Türgisse ja maksab selle eest, mida ta tegi,“ ütles Yıldırım.

Harvaesinevas avalikus kõnes ütles Türgi relvajõudude juht, Hulusi Akar, et reetureid karistatakse kõige karmimalt, ning tänas tsiviilisikuid nende rolli eest putšikatse mahasurumisel.