2007. aasta ööl vastu 16. augustit kaotas Silver Lees Uue-Antsla kultuurimaja juurest külakeskuse poole sõites ohtlikus kurvis oma Opel Omega üle kont­rolli. Juhitavuse kaotanud auto paiskus teeäärselt muldvallilt õhku ning rullus üle katuse. Sündmuskohal hukkus kaassõitja, 14-aastane tütarlaps, kes polnud kinnitanud turvavööd ja paiskus autost välja. Tema surnukeha leiti hiljem vallitagusest tiigist.

2008. septembris astus Lees kohtu ette ning 2009. aasta alguses mõistis maakohus mehe süüdi süüdi nii liiklusnõuete rikkumises ja sellega inimese surma põhjustamises kui ka mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis ning karistas teda kahe aasta ja kahe kuu pikkuse vangistusega.

Ringkonnakohus aga tunnistas sama aasta sügisel Leesi otsuse osaliselt tühistatuks: ta mõisteti joobes juhtimises õigeks, ent Lees jäi endiselt süüdi liiklusnõuete rikkumises ja sellega inimese surma põhjustamises.

Kuna Leesil oli aga all veel kehtiv karistus ning ta oli viibinud eelvangistuses, määras kohus kõike arvesse võttes talle kokku karistuseks ühe aasta kümme kuud ja 19 päeva vangistust. Lees aga ei ilmunudki vanglasse karistust kandma.

Kohtute pressiesindaja Anneli Vilu ütles Delfile, et isik pidi karistust kandma ilmuma Tartu vanglasse, kuid määratud tähtajaks ta Tartu vanglasse karistust kandma ei ilmunud, seega kuulutati ta Tartu maakohtu määrusega tagaotsitavaks.

"Süüdimõistetu saabus alles 29. september 2015 Tartu vanglasse karistust kandma. Silver Lees oli tagaotsitav alates 02. veebruar 2010 kuni 29. september 2015, mil ta ilmus ise vabatahtlikult karistust kandma. Seetõttu on 2009. aastal määratud karistus lihtsalt siiani kandmata," rääkis Vilu.

Nüüd aga soovis Lees, kes on vähem kui aasta vangistuses viibinud, saada tingimisi enne tähtaega elektroonilise valve alla. Sellekohane kohtuistung toimus täna ning Tartu maakohus otsustas tänase määrusega jätta Silver Lees vabastamata temale mõistetud karistusest tingimisi enne tähtaja lõppemist elektroonilise järelevalve alla.

Lees võib määruskaebuse esitada 15 päeva jooksul.

14-aastase neiu traagiline surm

Traagiline õnnetus ­juhtus 2007. aasta ööl vastu 16. augustit kella 23.30 ja 1 vahel, kui Uue-Antsla kultuurimaja juurest külakeskuse poole sõitev Silver Lees kaotas ohtlikus kurvis oma Opel Omega üle kont­rolli. Juhitavuse kaotanud auto paiskus teeäärselt muldvallilt õhku ning rullus üle katuse. Sündmuskohal hukkus kaassõitja, 14aastane tütarlaps, kes polnud kinnitanud turvavööd ja paiskus autost välja. Tema surnukeha leiti hiljem vallitagusest tiigist.

Lees võttis kohtus autojuhtimise omaks. Eeluurimise ajal oli ta seda eitanud, öeldes, et roolis oli hoopis õnnetuses hukkunud tütarlaps. Samas väitis ta eilsel kohtuistungil, vastupidi prokuröri süüdistusele, et oli õnnetuse ajal kaine, kuid väsinud ja jäi roolis magama.

Leesi kaitsja advokaat ­Aivar Kello ütles, et süüdistus peab paika osaliselt. Oma sõnul soovis ta tõestada, et Lees ei olnud õnnetuse toimumise ajal joobes ega rikkunud lihtsalt liiklusnõudeid, vaid tegi seda ettevaatamatusest. See võimaldaks määrata Leesile leebema karistuse.

Tunnistajate ütluste koha­selt oli Silver Lees enne õnnetust tõenäoliselt alkoholi tarvitanud. Tunnistaja Kairi sõnul kogunes 15. augusti õhtul kella kümne paiku Uue-Antsla kultuurimaja juurde kahe autoga viieliikmeline sõpruskond, et automaki saatel aega viita ja alkoholi juua. Ühe auto roolis oli Silver Lees, teisega sõitis tema vend.

Joodi viina ja siidrit, mida Kairi sõnul oli päris palju. Silver koos hiljem õnnetuses hukkunud tütarlapsega istusid ühe auto katusel, teised kümmekonna meetri kaugusel kultuurimaja trepil. Pudel käis Kairi sõnul seltskonnas ringi ning oma viin oli ka auto katusel istunud Silveril.

Kella 23 paiku avastati, et Silver on oma kaaslasega rahvamaja juurest lahkunud. Arvati, et paar suundus järve äärde ujuma. Kairi sõnul helistati mõlemale, kuid vaid Silver võttis toru ja lausus, et ei saa rääkida. Tüdruku telefon andis üksnes kutsuvat tooni.