Välisminister Marina Kaljurand rääkis täna Delfile, et tema partei presidendikandidaate puudutava otsuse tegemise juures polnud, aga peale istungit helistas talle Rõivas, kes kinnitas, et Kaljurannast saab valimiskogu kandidaat.

"Erakonna esimees Taavi Rõivas kinnitas, et valimiskogus olen mina Reformierakonna kandidaat juhul, kui riigikogus presidenti ei valita. Reformierakond toetab mind ühtsena valimiskogus," ütles Kaljurand.

Samuti seisis partei pressiteates Rõivasele omistatud lause, et "juhul kui presidendi valimine riigikogus ebaõnnestub, siis on Reformierakonnal võimalus valimiskogus toetada Marina Kaljuranda.“

"Jah, vastab tõele, et Marina Kaljurannaga tõepoolest peale juhatust rääkisime. Informeerisin teda sellest, et Reformierakonna juhatus langetas otsuse toetada Siim Kallast. Me oleme varem öelnud ja ütleme ka nüüd, et meie soov on president riigikogus valida ja me töötame selle nimel," rääkis Rõivas.

"Tõepoolest, me arutasime juhatuses ka seda, mis saab siis, kui see ei õnnestu, mis saab siis, kui teised erakonnad, kelle toetust tal vaja on, nemad mingi põhjusel otsustavad Siimu mitte toetada. Siis on meil põhjust sama ühtselt, nagu me oleme praegu Siimu taga ja teeme kõik, et Siim saaks riigikogus valituks. Juhul kui see peaks ebaõnnestuma ja valimised peaks minema valijameestekokku, siis me peaks olema sama ühtsena Marina Kaljuranna taga ja küsima erakondadelt toetust," ütles Rõivas ja lisas, et õige on olla valmis kõikideks stsenaariumiteks.

Täpsustavale küsimusele, et kas eelpool mainitud sõnumid (laused stiilis "juhul kui" ning toetav kõne Kaljurannale) ei ole sõnum Siim Kallasele, et partei justkui on ta eos maha kandnud, vastas Rõivas, et asi on hoopis vastupidi.

"Täna on see olukord, kus Reformierakond on kui üks mees Siim Kallase taga, me soovime teda toetada ja et ka teised erakonnad teda parlamendis toetaksid. Nagu öeldud, me ei saa seda nõuda ja eeldada, aga teeme omalt poolt kõik, mis võimalik. Kui teised on nõus toetama, siis saab Eesti hea presidendi, kui ei ole, siis noh, ega siis ka ei ole maailm lõppenud. Sellega tuleb siis arvestada ja küllap siis peavad kõik erakonnad avalikult andma selgitusi, et miks nad ei ole valmis toetama," rääkis Rõivas.

Rõivase sõnul on hetkel raske öelda, kui palju peab oravapartei vaeva nägema, et saada vajalikud hääled riigikogus kokku. Peaministri sõnul on osad parteid Kallasele vestlustes toetust avaldanud, kuid tööd tuleb veel teha.

Reformierakond, kes täna päeval kinnitas presidendikandidaadiks Siim Kallase, kogunes õhtul Telliskivi loomelinnakus paiknevasse "Trühvli" kohvikusse mitteformaalsemas keskkonnas presidendivalimiste üle arutlema. Tegemist on "koopaorava"-nimelise üritusega, kus partei tipud koos nõunikega lasevad lipsu lõdvemaks ja räägivad suud puhtaks.

Kohal oli suur osa partei juhtliikmeid eesotsas peaministri ja erakonnajuhi Taavi Rõivasega.