"Minu roll oli esindada sellel visiidil delegatsiooni liikmena Eesti parlamenti, selle väliskomisjoni," ütles Pentus-Rosimannus Delfile.

Endise välisministri sõnul olid kohtumiste peateemadeks julgeolek Euroopas.

"Visiidil oli kohtumisi üle viieteistkümne, sh sealsete parlamendi liikmetega. Sisuliselt kujunesid kõigi kohtumiste põhiteemadeks Eesti e-riigi kogemused ja laiem julgeolekuolukord," tunnistas Pentus-Rosimannus.

"Jagame julgeolekupoliitika paljudes olulistes küsimustes samu seisukohti. Nii näiteks on Austraalia Ukrainas toimunud Venemaa agressiooni järel võtnud tugeva positsiooni ja kehtestanud sarnaselt Euroopa Liidule ka sanktsioonid Venemaale."

Julgeoleku kõrvalt leiti aega aerutada ka energiateemade üle.

"Muidugi huvitas neid, kuidas Eestis siinse regiooni julgeolekuolukorda ja arenguid nähakse," ütles väliskomisjoni liige. "Tutvustasin visiidi erinevatel kohtumistel ka siinse regiooni ja Eesti energiajulgeolekut puudutavaid arenguid ja plaane. See, kuidas Eesti oma energiaportfelli on mitmekesistanud ja taastuveneriga osakaalu kasvatanud, pakkus põhjalikumat huvi nii Austraalias kui Uus-Meremaal."

Samuti nentis Pentus-Rosimannus, et väliskomisjoni jaoks pakkus eraldi huvi Eesti kogemus koostöös Soomega Canberra saatkonna avamisest.

"Oleme sel aastal parlamendis mitmel korral Eesti välisesinduste võrgustiku tulevikku arutanud ja Canberra kogemus - kuidas saatkonna tegevust teise riigiga koostöös planeerida, on olnud üks neist, mis võiks mu arvates tulevikus mujalgi rakendust leida."

Seoses väliskomisjoni esimehe Sven Mikseri arvamusavaldusega ütles Pentus-Rosimannus järgmist: "Nagu Sven Mikser oma kommentaaris ütles, polnud see ei erakordne ega ka tavapärane, et parlament on visiidil esindatud. On tulnud ette varem ja tuleb kindlasti ka edaspidi. Mikser eksis küll selles, et välisminister on minu parteikaaslane. Ei ole."

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser kommenteeris hiljuti, et välisminister Marina Kaljuranna otsus võtta Austraalia-visiidile kaasa Keit Pentus-Rosimannus ei olnud just tavapärane, kuid seda on ennegi tehtud. Heaks tavaks on võtta siiski kaasa keegi opositsioonist, mitte enda erakonnast.

Kaljurand eitas LP-le antud intervjuus alguses Pentus-Rosimannuse kaasa kutsumist, kuid pidi ennast päev hiljem siiski parandama. Nimelt esitas Kaljurand väliskomisjoni juhile Sven Mikserile isiklikult avalduse Pentus-Rosimannus kaasa võtta.