Juuli keskel kirjutas Delfi, et Vabadussõja võidusammas vajab kaheaastase pausi järel hooldusremonti ning samba tagaseina plaatimistööd ja valgustite vahetus lähevad maksma 78 920 eurot.

Nüüd on selgunud, et remondist ei pääse ka samba ristiosa, millele on tekkinud valged laigud. Riigi Kinnisvara AS-i (RKAS) kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme sõnul tuleb iluvea parandamiseks mitu klaasi välja vahetada.

"Vabadussõja võidusamba ristiosale ilmunud valged laigud on tingitud klaasdetailide delaminatsioonist, mille tulemusena on klaasi ja akrüülpolümeeri vahelistesse kihtidesse pääsenud õhuhapnik. Selleks, et iluviga kõrvaldada, tuleb silma riivavad klaasdetailid ilmselt välja vahetada," ütles Idnurm Delfile.

Küsimusele, kas ristiosa iluvigade likvideerimine on arvestatud praeguste remonttööde eelarvesse, vastas Idnurm, et konkreetset tegevuskava ei ole kaitseministeeriumiga veel kokku lepitud. Seega ei ole ka klaaside väljavahetamise maksumus hetkel teada.

Vabadussõja võidusamba remonttööd

Möödunud aastal teostatud ülevaatuse käigus selgus, et samba graniitplaatidega kaetud tagasein ja selle valgustus vajab rekonstrueerimist. "Tagaseina plaatimistööd teostatakse juulis-augustis ja tagaseina valgustuse väljavahetamine septembris-oktoobris," rääkis Idnurm juulis.

Enne selleaastast remonti korrastati Vabadussõja võidusamba jalami graniitplaatidega kaetud serva 2014. aastal, kuid kahetsusväärsel kombel on samba jalami serv tänaseks päevaks trikiratturite, rulluisutajate ning rulasõitjate poolt uuesti ära lõhutud ning vajab taas parandamist.

Vabadussõja võidusammast on saatnud probleemid juba enne selle rajamist 2008. aastal. Klaassamba puuduste peamine põhjus oli kiirustamine, mida omakorda tingis poliitiline surve. Liiga kiiresti ja ilma sisulise konkursita valiti ka samba projekteerija ja ehitaja. Kokkuvõttes samba valmimine hilines, läks väljakuulutatust kallimaks ning seda saatsid pidevad tehnilised probleemid, on riigikontroll oma auditis tõdenud.