Merkel väljendas pahameelt selle üle, et teod panid toime pagulased, kes otsisid Saksamaalt kaitset või teesklesid kaitse otsimist. Ründajate poole pöördudes ütles Merkel, et nad mõnitavad maad, mis nad vastu võttis. Samuti mõnitavad nad Merkeli sõnul ka kõiki pagulaste abistajaid ja paljusid korralikke pagulasi, vahendab Der Spiegel.

Merkel mainis ka terroriakte Prantsusmaal Nice’is, USA-s Orlandos ning viimatist Prantsuse preestri islamistliku motiiviga mõrva. Merkeli sõnul on terroristide eesmärk „meie eluviisi lõhkumine". „Nad külvavad vihkamist ja hirmu kultuuride vahele ning nad külavavad vihkamist ja hirmu religioonide vahele,“ ütles Merkel.

Merkeli sõnul tuleb teha kõik barbaarsete tegude asjaolude väljaselgitamiseks. Vajalikud on aga ka uued lisameetmed. Merkel nimetas üheksapunktilist plaani mitmete uuendustega, mis peaksid julgeolekut Saksamaal parandama.

Merkel teatas Saksa julgeolekuametkondade töötajate arvu suurendamisest ning uue infotehnoloogiaametkonna loomisest. Koostööd sõbralike salateenistustega süvendatakse. Luuakse ka riiki sisenemise ja sealt väljumise register.

Madaldatakse ka varjupaigataotlejate väljasaatmise läve, luuakse pagulaste radikaliseerumise eelhoiatussüsteem ning valmistatakse ette Bundeswehri siseoperatsioonid suurte terrorirünnakute korral.

Liidukantsler kasutas taas eelmisest aastast tuttavaid sõnu „me saame hakkama“. „Ma olen täna nagu ka siis veendunud, et me saame hakkama oma ajaloolise ülesande – ja see on ajalooline proovikivi globaliseerumise ajajärgul – elluviimisega. Me saame hakkama,“ ütles Merkel.