Partei ridades skandaali põhjustanud kirjavahetus näitas, et eeldatavalt erapooletud parteitöötajad kaldusid tegelikult tugevalt Hillary Clintoni poole. Clintoni vastaskandidaat Bernie Sanders avaldas protesti, pühapäeval astus skandaali tõttu tagasi komitee juhataja Debbie Wasserman Schultz.

Kes aga oli enam kui 19 000 e-kirja lekitaja? Clintoni kampaaniajuht Robby Mook süüdistas pühapäeval CNN-is esinedes otsesõnu Venemaa luuret. Nagu Delfi maikuus kirjutas, murdsid Venemaa häkkerid 2015. aastal sisse demokraatide rahvusliku komitee arvutivõrku, pääsedes ligi kirjavahetusele ja andmebaasile vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi kohta kogutud andmete kohta. Infoleke kestis umbes aasta.

„Meis tekitab ärevust see, et ekspertide sõnul murdsid Venemaa riiklikud agendid komitee võrku sisse ja varastasid need e-kirjad,“ ütles Mook. „Ja nüüd ütlevad teised eksperdid, et venelased avaldasid need e-kirjad, et aidata Donald Trumpi.“

Mook lisas, et juulis toimunud vabariiklaste kongressil sõnastati Trumpi ja tema liitlaste survel vabariiklaste valimisplatvorm viisil, mis sobib Venemaa poliitikaga. Eelkõige hääletati maha ettepanek toetada Ukrainat relvastusega Venemaa sissetungi vastu.

„Kui see kõik kokku panna, tekib murettekitav pilt ja ma arvan, et valijad peaksid selle üle järgi mõtlema,“ ütles Mook.