Soome vangide psühhiaatriahaigla ülemarst Jüriloo ütles Iltalehtile, et peab Müncheni tulistamist jätkuks noorte seas levivale vägivallatsemistele. Igasugune eraldumine ühiskonnast ja kollektiivist on risk, ütles ta.

"See on taas üks kurb, traagiline juhtum," ütles Jüriloo Iltalehtile. "Taolisi juhtumied on viimasel ajal juhtunud palju ning ma ei usu, et see jääb viimaseks. Tegu on nakkusliku nähtusega, nagu ka enesetappude puhul. Need toimuvad tihti lainetena, "rääkis Jüriloo.

Saksa meedia andmeil oli Müncheni tulistaja viibinud ravil psühhiaatrahaiglas. "Vägivald on oma kehva meeleolu kanaliseerimine. Müncheni tulistamisel on koolitulistamisega sarnaseid jooni. Ehkki tegu polnud kooliga, üritati siin vigastada ja tappa just noori, tundmatuid ja kaitsevõimetud inimesi," ütles Jüriloo.

"Millest taoline viha ja raev kogunesid, seda saame omal ajal kindlasti teada," lisas kohtupsühhiaater.

Jüriloo sõnul paneb teda imestama, et taolisi rünnakuid pole olnud rohkem, sest n-ö eeskujusid on küll.

Tema hinnangul on Müncheni tulistaja Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki jünger. Breiviki tapatalgutest möödus Müncheni veresauna päeval täpselt viis aastat. Jüriloo ütles, et USA-s on aastas sadu koolitulistamisi.

Ta meenutatab aastat 2013, kui 1990. aastal sündinud mees ja 1989. aastal sündinud naine kavandasid terrorirünnakut Helsingi ülikoolis. "Kui palju on Soomes neid "napilt läks" olukordi, mida ei avalikustata? Politsei on teinud koolitulistamiste ärahoidmiseks tõesti tublit tööd."

Jüriloo hinnangul kavandas Müncheni tulistaja oma tegu, enne kui selle teoks tegi. "Taolised tüübid on tavaliselt pikka aega kibestunud ja vihased. Nad hauvad kättemaksu. Nad on jäänud grupist väljapoole. Hüljatuks saamisel on kurvad tagajärjed," ütles ta.

"Igasugune tõrjutud olek toob kaasa riski - kas siis eakaaslaste poolt tõrjutud või ühiskonnast tõrjutud," rääkis ta.

Jüriloo lisas, et interneti kaudu on tänapäeval kõike saada. Ka relva hankimine pole eriti keeruline, isegi Soomes.

"Euroopas on viimasel ajal näha turvatunde purunemist. Avalikkus õhutab sellele veel kaasa ning alati leidub keegi järgmine. Taolisi juhtumeid ei suudeta ära hoida. Üksikute huntide leidmine on kohutavalt keeruline, kui neist pole varem mingit märki."