Factory OÜ taotleb Tallinna halduskohtult, et tühistataks EFI otsused, millega tunnistati konkursil edukaks ja rahuldati rahastamistaotlused Allfilm OÜ projektidele "Tõde ja õigus" ja "Võta või jäta". vahendab ERR.

Samuti tahab Factory kohtult, et tühistataks otsus, millega jäeti rahuldamata nende rahastamistaotlus projektile "Purjetamine vabadusse" ning pandaks EFI-le kohustus nende projekti uueks sõltumatuks hindamiseks.

Factory väitel oli Allfilmi projektide hindamisel EFI-is huvide konflikt, kuna üks hindajatest oli hinnatava projekti kaasprodutsendi elukaaslane.

Kuigi EFI esialgse konkursi tulemused pärast protesti laekumist tühistati ning korraldati uus konkurss, siis "Purjetamine vabadusse" taaskord valitute hulka ei saanud.

"Aktuaalne kaamera" teatas märtsi lõpus, et toetust saavad viis täispikka mängufilmi ehk Tanel Toomi "Tõde ja õigus" saab üle kahe miljoni euro, Moonika Siimetsa "Seltsimees laps" ja Kaur Koka "Põrgu Jaan" kumbki veidi üle miljoni euro, Anu Auna lastefilm "Eia jõulud Tondikakul" üle 800 000 euro ja režissöör Liina Triškina-Vanhatalo film "Võta või jäta" üle 700 000 euro toetust.

"Purjetamine vabadusse" idee autorid on Meelis Niinepuu ja Marko Matvere ning režissöör Peeter Rebane. Filmi aluseks on spordiajaloolase, viiuldaja, kirjaniku ja ajakirjaniku Voldemar Veedami lugu eestlastest paadipõgenikest.