Paides Tallinna tänaval olevas vanas koolimajas ja endises Kesk-Eesti arenduskeskus toimus tulekahju, mis hävitas päästeameti juhtivinspektor Villu Ilvese sõnul terve kolmanda korruse, suure osa teisest korrusest ning kahjustas ka keldriosa. "70 protsenti majast on hävinud ja ehitis on varisemisohtlik," sõnas Ilves Delfile.

Majas toimuvas ehituseks puudus luba. Paide linna planeeringu- ja ehitusnõunik Reino Lõhmuse sõnul puudus majal ehitusluba ning mingit ehitustegevust seal toimuda ei tohtinud. "Täna kella kolmeks oli tegelikult planeeritud paikvaatlus, et selgitada, kas seal ehitatakse midagi ilma loata või mitte," ütles Lõhmus Delfile ja lisas, et muinsuskaitse oli oma vaatluses juuni keskel märganud, et midagi majas renoveeriti.

Ainus väljastatud ehitusluba oli praeguseks juba aegunud. "Majal oli kolmanda korruse lammutustöödeks piiratud luba olemas, see oli mõeldud uuringute tegemiseks," sõnas Lõhmus. Tema sõnul algab nüüd kriminaalmenetlus, et selgitada välja mis põlengu põhjustas.

Täna käidi maja vaatlemas. Järvamaa muinsuskaitse vaneminspektor Karen Klandorfi kohaselt oli olukord nii halb, et majja sisse ei pääsenud. "Allesjäänud osi oli ikka väga minimaalselt ja palju oli kahjustada saanud ka kivist alumine osa ning keldri võlvid olid juba sisse langenud," ütles ta. Põlengu kiiret levikut põhjendas ta avatud palkkonstruktisoonidega, millele tuli kiiresti ligi pääses.

Ehitusloa kohta ütles Klandorf, et dokumentatsioon oli puudulik ning päris korrektne kõik ei olnud. "Tegevus käis lubadest ees, ehitustegevusteks polnud hetkel ei muinsuskaitse ega linnavalitsuse luba," sõnas ta. Lõppenud tegevusloa kohta ütles Klandorf, et see oli mõeldud ühe korruse lammutustöödeks, aga tegelik ehituse maht oli olnud palju suurem.

Maja omaniku OÜ Novadisaini esindaja keeldus Delfile kommentaare andmast enne menetluse lõppu.