Venemaal palju tähelepanu pälvinud autoparaad leidis aset juuli esimesel nädalavahetusel Moskvas, vahendab RBK.

FSB avalikkussuhete keskusest teatati, et juurdlus viiakse läbi seoses „meedias avaldatud kriitilise sisuga materjalide avaldamisega Venemaa FSB akadeemia 2016. aasta lennu lõpetamise tähistamise organiseerimise kohta“.

Autoparaadist avaldati arvukalt fotosid ja videoid Instagramis ja YouTube’is. Üks osavõtnutest rääkis, et Gelandewagenid, millega ringi sõideti, olid „šeflusabi noorele põlvkonnale“.

Autoparaadi kritiseeris ajalehele Moskovski Komsomolets teravalt FSB erukindralmajor Aleksandr Mihhailov, kelle sõnul rikkusid FSB akadeemia lõpetanud „kõiki peamisi organites töötamise postulaate“, sest „teenistuse käigus organites harjutati neid tagasihoidlikkuse ja konspiratsiooniga“.

REN-TV-le ütles Mihhailov, et autoparaadist osavõtnud on kodumaa reeturid. Mihhailovit pahandas, et tulevaste agentide nimed ja näod said internetis avalikkusele teatavaks. "See on riigireetmine," kurjustas Mihhailov. "Oma teenistuse täielik reetmine."

Venemaa rahvusliku korruptsioonivastase komitee esimees Kirill Kabanov avaldas arvamust, et autoparaadist osavõtnutel ei ole riikliku julgeoleku organites kohta. „Inimene, kes töötab eriteenistustes, paistab silma kõrge intellekti, patriotismi ning südametunnistuse ja globaalse strateegilise mõtlemise olemasoluga. Aga mida näitab see demarš? Madalaimat taset, nii intellektuaalset kui ka moraalset. Kuidas saab sellise tasemega tööd teha? Kuidas delegeerida neile volitused? Ainult debiilikud võivad niimoodi koguneda ja ringi sõita,“ ütles Kabanov.

Kremlis keelduti FSB akadeemia lõpetanute autoparaadi kommenteerimast. „Teate, mul ei ole olnud võimalust saada teada presidendi suhtumist sellesse informatsiooni. Kuidas mina isiklikult sellesse suhtun, omab vaevalt mingit tähtsust, aga igal juhul ei arva me, et antud juhul oleks mingit põhjust kommentaarideks Kremlist,“ ütles Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov, kelle sõnul peavad seda, kas autoparaadi käigus toimus mingisuguseid rikkumisi, uurima õppeasutuse juhid ja liiklusinspektsiooni esindajad.