"Meile toodi põhjuseks kohtuniku puhkus," ütles Delfile välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Maria Belovas.

Algselt pidi nüüdseks juba kolmandat aastat Indias veetnud 14 Eesti laevakaitsja istung toimuma 1. juunil, kuid see lükati kaks nädalat edasi. 15. juunil aset leidma pidanud istung lükati uuesti edasi.

Belovasi sõnul plaanitakse välisministrite vahel korraldada telefonikõne, milles tõstatakse ühe teemana ka laevakaitsjate kaasus. Belovas kinnitas ka seda, et välisministeeriumil on kavas mitmeid samme laevakaitsjatega seoses, näiteks plaanib uus Eesti suursaadik Indias riiki saabumisel esimesel võimalusel vanglat külastada.

Üks neist plaanidest on ka karistatud isikute üleandmise lepingu koostamine. "Lepingu eelnõu on valitsusele esitatud. Nüüd kui India pool on samale maale jõudnud ja oma siseriiklikud kooskõlastused ära teinud, siis läheb see allkirjastamisele," ütles Belovas. Lepingu järgi võivad mõlema riigi kodanikud taotleda enda ülekandmist kodumaale karistust kandma.

Üleandmist ei saa aga toimuda aga enne, kui edasikaebamise protsess pole lõppenud. Eesti ja Briti laevakaitsjad kaebasid relvadega riiki sisenemise eest mõistetud viieaastase vanglakaristuse edasi jaanuari lõpus.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget 2013. aasta 18. oktoobril. Laeva meeskonda kuulus ka 14 eestlast. Detsembris esitati vahistatud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikult territoriaalvetesse sisenemises.