Küll aga annab majanduslik kindlustatus, kus ära elamiseks ei pea ilmtingimata tööd tegema, omamoodi vabaduse. Wee vabadus ei olegi niivõrd füüsiliselt nähtav (jalad seinal), kuivõrd just mentaalne vabadus - teadmine, et sa ei ole sunnitud tööd või asju tegema eluspüsimiseks, vaid teed, sest meeldib ja tahad. Kusjuures see "meeldin ja tahad" ei tarvitse olla kuskilt otsast lihtsam või kergem, aga peas asetuvad ka seni tuntud -tehtud asjad natuke teisiti või teise konteksti.

Palgatööst kinnihoidjatel ei tasuks unustada või õigemini eirata asjaolu, et ka palgatööst elatumine kannab endas riske, ja olemuselt on need riskid isegi kõrgemad. Palgatöö risk, isegi kui panustad enda arendamisse, tervislikesse eluviisidesse, kannab endas riski, kus kõik on pandud sinu enda kaardile. Piisab, kui sinuga midagi juhtub, olgu avarii, õnnetus, terviserike vm ja kogu su "investeering" võib lakata väga kiiresti olemast.

Kui sul on veel laenud, nt eluasemelaen, ülalpeetavaid nt kaasa, lapsed, vanemad jne - võib kogu su elu kokku kukkuda auku, kust pääseteed ei olegi, kui ainult loota õhukese ja vaese riigi solidaarsele sotsiaalsüsteemile. Kusjuures sellised riskid ei olegi nii harvaesinevad, kui meile tundub, on üsna palju leibkondi, kus skeem on klassikaline. Mees näiteks keskmine ehitaja, võib olla tubli töökas mees, rabab ületunde, objekte teenib tänu pingutusele keskmisest rohkem ja puha. Aga sellega kaasneb koheselt ka elustiili muutus, kus enam teenides saab ka enam lubada. Eluasemelaen ja majake põlluserval, autoliising või põllumaja logistika eeldab vahes ka juba kaht kasvõi pruugitud autot.

Igaljuhul tekib aastateks-aastakümneteks kohustusi, mida tuleb katta. Palgatööl, ületundidega rihmaks tõmmates on kõik need riskid ühel kaardil - juhtub tööka pereisaga tööõnnetus või annab tervis mujalt järgi ja see pereisa saab ehitusplatsilt jalaga tagumikku kiiremini, kui uskuda tahaks. Sissetulev rahavoog lakkab olemast mitte kuudega, vaid nädalatega. Kui nüüd kaasa ka ei tööta või teenib oluliselt vähem, on mõne aja pärast seljas pank ja liisingud ning läheb minema nii kodu kui auto - ehk kogu leibkond on kuuse all ja sõltub riigi antavast sotsiaalabist.

Ei ole see palgatöötaja elu kaugeltki riskivaba, saab küll sääste koguda ja oma elu elada tagasihoidlikumalt, seeläbi riske maandades, aga töö kõrvalt vaikselt investeerimine võib olla just see puhver, kus sinu tööpõlve vabatahtlikult või sunnitult lakates võib sul olla sissetulek, mis ei sõltu enam sinu ajast ja tervisest.