Analüüsis on välja toodud tänaste riigiasutuste olukord ja probleemid. Riigihaldusminister Arto Aas on teinud ka muudatusettepanekud, mis hõlmavad kümmet fookusvadkonda, vahendas ERR "Aktuaalset kaamerat".

Üks ettepanek on viia võimalikult palju ministeeriumite alla kuuluvaid asutusi Tallinnast välja.

"Me oleme teinud ära selle kaardistuse, millised asutused teoreetiliselt võiks pealinnast välja viia, aga meil ei ole veel kokkuleppeid ministeeriumite ja asutuste juhtidega, kas kolitakse pealinnast välja ja mis see ajakava on," rääkis ta.

Aas ütles, et kelleltki tööd sellega ära võtta ei taheta, kuid on väga tõenäoline, et asutuste enamik töötajatest ei koli töökoha nimel uude kohta.

"Nii Eesti enda kui lähiriikide kogemus näitab, et suur osa töötajaskonnast tegelikult, jah, vahetub aja jooksul välja, kui riigiasutused kolivad pealinnast eemale. Aga siin on palju nüansse - kuhu kolitakse, milline on töö iseloom, kas kohapealt on võimalik leida selle töö tegijaid," selgitas Aas.

"Arto Aasa poolt välja pandud ettepanekute analüüsi käigus vaatame seda, et need uued loodavad ametiasutused, mida erinevate teenuste kokkuliitmisel minister tahab teha, et luuakse kohe alguses väljapoole Tallinnat," rääkis sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna (IRL).