Muudatuste käigus liidetakse kolm erinevat ministeeriumi osakonda kokku üheks kaitseinvesteeringute osakonnaks. Samuti kaotatakse ära rahandusosakond, mille ülesanded jaotatakse teiste osakondade ja kaitseväe vahel.

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul võttis ta vastu otsuse muuta kaitsevaldkonna juhtimine õhemaks ajal, mil valitsemisala tervikuna kasvab, et koondada jõupingutusi riigikaitse arendamisel.

„Ümberkorralduste eesmärgiks on valitsemisala-sisese bürokraatia vähendamine,“ ütles Hanso. „Ministrina ei saa ma lubada liigseid kulusid killustatud struktuuride ja tegevuste ülalpidamiseks sel ajal kui riigikaitse arendamine on seoses julgeolekuolukorra teravnemisega eriti oluline.“

Muudatuste läbi jääb kaitseministeeriumi struktuuri kolm asekantslerit senise nelja asemel, osakonnajuhatajate arv väheneb 19-lt 15-le. Kaitseministeeriumi töötajate arv kahaneb ligi 30 inimese võrra, nende ameti- ja töökohad viiakse üle riigi kaitseinvesteeringute keskusesse ja kaitseväkke.

Seoses kaitseministeeriumi valitsemisalasse riigi kaitseinvesteeringute keskuse moodustamisega antakse kõik hangete ja taristuga seotud ülesanded 2017. aasta algusest üle uuele keskusele. Seetõttu liiguvad teistest asutustest nende tegevustega seotud ametikohad välja, jättes asutustele võimaluse keskenduda rohkem põhitegevustele.

Kaitseministeeriumi valitsemisala raamatupidamisarvestus koondatakse kokku kaitseväe toetuse väejuhatuse koosseisus tegutsevasse raamatupidamiskeskusesse.

Muudatused jõustuvad 2017. aasta 1. jaanuarist.

Täiendavalt kinnitas valitsus muudatused kaitseväe põhimääruses seoses 15. juunil vastu võetud kaitseväe korralduse seaduse muutmise seadusega, mille järgi saab luurekeskus õiguse kasutada variisikut ning väljaspool Eesti territooriumi tegutsemisel on luurekeskusel õigus isikuid küsitleda, varjatult jälgida ja kaasata salajasse koostöösse ning teeselda eraõiguslikku juriidilist isikut, selle struktuuriüksust, organit või äriühingu filiaali.

Samuti täiendati kaitseministeeriumi põhimääruses sätteid nii, et ministri määrusi võiks anda ka elektrooniliselt.