Valgamaal Helme vallas Karjatnurme külas leiti 22. juunil kella 10.18 ajal kõrvalhoone pööningut koristades umbes kümme kilogrammi püssirohtu, teatas Lõuna päästekeskus.

Samal päeval sai Lõuna-Eesti pommigrupp ka teise väljakutse, kui Põlvamaal Ahja vallas Mustakurmu külas leiti kella 22.47 ajal aiamaa rohimisel kolm paukpadrunit ja õppegranaadi sütiku detailid.

25. juunil oli Lõuna-Eesti pommigrupil kolm lahingumoona väljakutset. Põlvamaal Laheda vallas leiti tiigi puhastamisel tühi 85 mm mürsukest. Demineerijad lokaliseerisid leiu.

Põlvamaal Räpina linnas leiti kaevetöödel 50 mm miinipildujamiin ja tankitõrje püssigranaat. Leiud hävitati lõhkamiskohas.

Jõgevamaal Mustvee linnas leidsid suvitajad aga Peipsi rannast Saksa 8 cm raketi mootori. Leid hävitati lõhkamiskohas.

Demineerijad tuletavad meelde, et tundmatu eseme leidmisel tuleb kohe teavitada häirekeskust. Lõhkekehad võivad olla väga erinevate suuruste ja kujudega ning vale käitumise tagajärg võib olla traagilise lõpuga plahvatus. Parem karta, kui kahetseda!

Demineerijate jaoks ei ole vale väljakutseid, seega ei ole põhjendatud hirm, et mis siis saab, kui tegemist ei olegi lõhkekehaga.