Üliraske avarii juhtus 2010. aasta jaanipäeva varahommikul Valgamaal, kus juhiloata roolijoodik sõidutas kaks hääletajat ja sõbra surma. Vanemate auto võtnud 17-aastane Risto kihutas Tõrvast Valga poole sõites seitsme noore mehega vastu puud. Õnnetuses hukkusid 20-, 17- ja 16-aastane noormees. Juht ja veel kolm kaassõitjat viidi vigastustega haiglasse.

Viimase nelja aasta kõige mustem oli jaanipühade aegu 2013. aasta, mil 22.-26. juunil oli 25 kannatanutega liiklusõnnetust, milles hukkus kaks inimest ja 30 sai vigastada. Kinni peeti ka 265 joobes juhti, kellest 91 oli kriminaalses joobes. Põhja prefekt Kristian Jaani ütles teisipäeval, et liigne alkoholitarvitamine on suurema osa probleemide põhjus, mistõttu on kained autojuhid ja pidutseval seltskonnal silma peal hoidvad kained kaaslased teretulnud abi.

Kui 2013. aasta jaanipäevast täpsemalt rääkida, siis ööl vastu tollast jaanipäeva sõitis raskes joobes juhiloata 25- aastane mees Raplamaal teelt välja ja vastu majaseina. Mees sai põrutada, sõiduk deformeerus. Oma käitumist põhjendas juht sellega, et see kõik olevat jaanipäevale kohane. Mõni tund hiljem, jaanipäeva varahommikul, juhtus liiklusõnnetus Pärnumaal, kus BMW sõitis teelt välja ja rullus mitu korda üle katuse. Autot juhtinud mees hukkus sündmuskohal.

Nagu öeldud, sai toona jaanipühade aegu liiklusõnnetustes viga 30 inimest. Kannatanutega liiklusõnnetus juhtus 2013. aasta jaanipäeval ka Tallinna kesklinnas. Kolm sõiduautot põrkas nõnda kokku, et üks neist maandus katusele. Kaks autos olnud inimest viidi haiglasse kontrolli. Jaanipäeva hilisõhtul üritas joobes 40-aastane mees Ida-Virumaal politsei eest põgeneda, kuid sõitis teelt välja ja autos kaasreisijana viibinud 60-aastane naine viidi haiglasse.

2013. aasta 22. juunil oli ka üks kummaline juhtum. Juhtimisõiguseta roolijoodik sõitis Tartumaal kaks korda teelt välja: esmalt sõitis ta autoga teelt välja ja rullus üle katuse, seejärel sõitis ta aga edasi ja peatus alles siis, kui oli teist korda põllule sõitnud. Juht viidi TÜ kliinikumi, kust ta pärast esmaabi andmist arestimajja toimetati. Samal päeval sattus kaks mootorrattaga sõitnud noormeest Prangli saarel õnnetusse ja neile lendas järele PPA kopter, mis noormehed PERHi ravile viis.

Möödunud aasta jaanid: liikluses sai viga 19 inimest

Eelmisel aastal möödusid jaanipühad liikluses õnneks ilma surmadeta, kuid tõsisemaid avariisid oli siiski. Näiteks Järvamaal sõitis 37-aastane mees jaanipäeva öösel autoga teelt välja ja rullus üle katuse, Valgamaal kaldus samal ööl sõiduk vastassuunavööndisse ja sõitis otsa tee ääres kõndinud 20-aastasele mehele. Jaanipäeva hommikul sai viga Lääne-Virumaal auto üle kontrolli kaotanud mees, kes püüdis rebasele otsasõitu vältida. Auto libises teelt välja ja paiskus külili.

Jaanipäeva õhtul juhtus õnnetus Ida-Virumaal, kus 25-aastane mees jäi autoroolis magama. Auto kaldus vastassuunavööndisse ja põrkas kokku Volvoga, mille roolis olnud mees viidi haiglasse. Järgneval ööl tegi avarii purjus mees, kellel polnud juhiluba. Ta kaotas auto üle kontrolli ja sõitis vastassuunavööndisse kraavi ja vastu puud. Neis kõigis õnnetustes saadi viga.

Möödunud aasta jaanipäeval oli ka üks kurioosne ja ohtlik juhtum. Politsei läks kella 11 ajal kontrollima teadet, et Tartus on töötava mootoriga auto, mille juht autos magab. Politseiauto lähenedes alkoholi tarvitanud juht ärkas ja asus politsei eest põgenema, kihutades kohati kuni 170 km/h, kuni tema teekonna lõpetas Jõgevamaal "siil". Kohus mõistis 32-aastase mehe kaks päeva hiljem 20 päevaks vangi ja võttis temalt pooleks aastaks juhtimisõiguse. Mees, kel ühtegi eelnevat rikkumist polnud, ütles kohtus, et ta ei mäleta isegi seda, kuidas ja miks jaanipeolt Tartusse sattus.

Pärnumaal sattus aga möödunud aasta 23. juunil õnnetusse neljarattalist rollerit juhtinud 57-aastane mees, kes oli alkoholijoobes, juhtimisõiguseta ega kandnud kaitsekiivrit. Mees sõitis võrkpalliplatsile, takerdus võrkpallivõrgu nööri ja kukkus rollerilt maha. Võidupüha õhtu lõpetas ta Pärnu haiglas.

Kokku juhtus eelmisel aastal 22.-26. juunini 17 õnnetust, milles sai viga 19 inimest. Hukkunuid õnnekombel ei olnud. Peale selle peeti aga kinni 190 joobes juhti, kellest 44 oli kriminaalses joobes. Tabati ka 575 kiiruseületajat.

2014. aastal sai 18 liiklusõnnetuses viga 27 inimest. Näiteks põhjustas kahe aasta eest jaanipäeval liiklusõnnetuse vastassuunavööndisse kaldunud maastur. 21-aastase noormehe juhitud maastur põrkas kokku vastassuunas sõitnud Fordiga, mille juht tuli haiglasse viia. Kahe aasta eest võidupühal juhtus aga õnnetus Läänemaal Lihulas, kus teelt välja ja vastu posti sõitis mees, kes tegeles autoroolis kõrvaliste asjadega. Ilmselt näppis mees telefoni.

2012. aastal tõi võidupüha kaasa kahe inimese traagilise surma. Kesköö paiku hukkus Jõhvis 27-aastane mees, kes hakkas liikuva veduri eest raudteed ületama. 23. juuni hommikul sattus Lääne-Virumaal avariisse 82-aastane naine, kes sooritas jalgrattal vasakpööret ja sai löögi lähenevalt sõiduautolt. Naine suri saadud vigastustesse kohapeal.

Päev varem põhjustas Tallinnas avarii juht, kes eiras anna teed märki. Selle tulemusel põrkas ta kokku sõidukiga, mille juht ja kaasreisija viidi haiglasse. Samal päeval juhtus Tallinnas õnnetus, mille põhjustas 36-aastane joobes naine, kes sõitis autoga vastu maja seina. Viga sai juhiga koos autos olnud 1,5-aastane laps, kes viidi lastehaiglasse.

Tänavail pühade ajal tavalisest enam politseinikke

"Jaanipühade ajal tagavad korda ja aitavad inimesi tavalisest suurem hulk politseinikke ning liikluses pööramegi eelkõige tähelepanu joobes juhtidele, kihutajatele, kes ületavad sõidukiirust enam kui 40 km/h ja ka nendele, kellel ei ole juhtimisõigust," ütles Delfile politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Kalmer Tikerpe.

Ta kinnitas, et sarnaselt eelmise aastaga kavatsetakse neisse tõsistesse rikkumistesse karmilt suhtuda. "See tähendab seda, et kui rikkujatel on juba varasemast liiklusalaste süütegude eest kehtiv karistus, siis taotleme neile kohe arestipäevade määramist," täpsustas Tikerpe.

Politsei kõige suurem palve on Tikerpe sõnul see, et igas pidutsevas seltskonnas oleks ka kaineid inimesi, selgeid grupijuhte, kes hoolitseksid selle eest, et keegi alkoholi tarvitanuna autorooli ei istuks ja joobes sõbrad turvaliselt koju saaksid. "Kindlasti kuulub sinna hulka seegi, et oma joobes sõpru korrale kutsuda, kui nad ülemeelikuks kipuvad," lisas Tikerpe.

Joobes juhtimine ei ole statistiliselt 2013. aastast saadik vähenenud ning tänavu viie kuuga on roolist tabatud joobes juhte juba üle 3000. Kokku on viimastel aastatel tabatud aasta jooksul umbes 8000 alkoholi tarvitanud juhti.