„Eesti rahvas teab isiklikust kogemusest vabaduse tähendust ja tagajärgi, kui vabadust enam ei ole. Me oleme iseseisvalt tugevad, kuid koos võitmatud,“ ütles peaminister. Ta lisas, et nii temale, kui ka Eesti rahvale tähendab Horvaatiast, Soomest, Poolast, Sloveeniast, Ühendkuningriigist, Leedust, Saksamaalt, Lätist ja USA-st pärit kaitseväelaste kohalolu rahu.

„Tänu teile on Põhja-Ameerikast Euroopani kõigile selge, et kollektiivkaitse ja pühendumus sellele on vankumatud. Teie kehastate meie ühtsust, tugevust ja meelekindlust,“ ütles Rõivas.

Peaminister tõstis oma kõnes esile, et muutunud julgeolekuolukord on kaugel ideaalist, mida on eestlased koostöös liitlastega viimase veerandsaja aasta jooksul ehitanud. „Väljakutsed julgeolekuvaldkonnas on muutunud ja heidutus peab muutuma koos nendega. Kuid põhiline sõnum jääb samaks – NATO on kaitseorganisatsioon ning kasutab heidutust põhimõttelise meetmena konfliktide ennetamisel ja meie inimeste kaitsmisel,“ ütles peaminister.

„Selle aasta Saber Strike õppus on tähtis kinnitus liitlasvägede solidaarsusest ja koostöövõimest. Ma tänan teid kõiki, et te aitate meid kaitsta ja hoida rahu. Tänan teid teie pühendumuse, professionaalsuse ja suurepärase töö eest.“

Tänavusel rahvusvahelisel suurõppusel Saber Strike osales ligi 10 000 sõdurit 13 NATO liitlas- ja partnerriigist. Üksused jaotusid kolme Balti riigi vahel. Eestis keskendus tegevus kaitseväe keskpolügoonile, Tapale ja Ämarisse ning hõlmas üle 2000 Eesti ja liitlas- ning partnerriikide kaitseväelase.

Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier kutsus reedel üles lõpetama õppused NATO idatiival, kuhu kuulub ka Eesti. Steinmeieri sõnul ohustab selline tegevus regionaalset julgeolekut ja pingestab läbisaamist Venemaaga.