Erakondade üha tihedamat läbikäimist demonsteeriti Austria pealinna Viini lähedal Vösendorfis, kus Austria Vabaduspartei (FPÖ) võõrustas liitlasi Prantsusmaalt, Saksamaalt, Belgiast, Itaaliast, Suurbritanniast, Tšehhist, Poolast ja Rumeeniast.

Prantsusmaa paremäärmuslaste liider Marine Le Pen kohtus seal Vabaduspartei Norbert Hoferiga, kellel jäi kevadistel presidendivalimistel ametikohast puudu kõigest 0,2% hääli, olles sellega seni edukaim paremäärmuslasest kandidaat üleriigilistel valimistel Lääne-Euroopas pärast Teist maailmasõda, märgib ajaleht The Wall Street Journal.

Norbert Hofer, Marine Le Pen

„Me tahaksime süvendada ja laiendada omavahelist koostööd,“ ütles Vabaduspartei esimees Heinz-Christian Strache, kuulutades kohtumise motot: „patrioodid üle kogu Euroopa, ühinegem ja töötagem koos!“

Migrantide ja põgenike saabumine Euroopasse on suurendanud populaarsust paremäärmuslikel erakondadel, kes tahavad vähendada immigratsiooni, eriti moslemiriikidest, ja nõrgestada või sootuks kaotada Euroopa Liidu.

Viimase aasta jooksul on neid erakondi saatnud edu parlamendivalimistel Slovakkias ja Poolas ning kohalikel valimistel Saksamaal ja Prantsusmaal. Järgmisel nädalal toimuv referendum võib brittide otsuse korral Euroopa Liidust välja astuda anda euroskeptikutele veelgi hoogu juurde.

Heinz-Christian Strache ja Marine Le Pen

„Ma loodan, et Brexit võidab, sest sellega saaks alguse protsess, mida ei ole võimalik enam tagasi pöörata,“ ütles flaamide erakonna Vlaams Belang esindaja Gerolf Annemans. Isegi kui britid otsustavad EL-i jääda, lisas ta, hakkavad teised riigid samuti nõudma vähem integratsiooni, mis tähendab, et „liidu lagunemisest saab paratamatu tõsiasi“.

Ühe märgina euroskeptikute kasvavast mõjust võib täheldada ka muutust Euroopa n-ö mainstream poliitikute retoorikas. Saksa majandusminister Wolfgang Schäuble (73) tunnistas, et Suurbritannia lahkumine võib ajutiselt vee peale tõmmata ka plaanidele Euroopa Liidu juhtimist veel enam tsentraliseerida. „Me ei saaks Brexiti korral lihtsalt nõuda rohkemat integratsiooni,“ tunnistas Schäuble ajalehele Der Spiegel. „See oleks julm.“

Marine Le Pen

Saksamaa immigratsioonivastane partei Alternatiiv Saksamaale saatis reedesele kohtumisele kolm kõrget esindajat – seda võib pidada märkimisväärseks sammuks, kuna varem on üritatud jätta muljet, et partei ei soovi end teiste riikide paremäärmuslastega siduda, kuna kartis sellega oma valijaid eemale peletada.

Eelmisel nädalal aga toimus Strache ja Alternatiiv Saksamaale juhi Frauke Petry vahel kohtumine Saksamaa kõrgeimal mäel Zugspitzel, kus vannuti avalikult omavahelise koostöö tihendamist.

Heinz-Christian Strache,  Frauke Petry

„Saksa patrioot armastab, milline Saksamaa kunagi oli, ta armastab seda, milline Saksamaa võiks olla, kuid tunneb kurbust selle üle, millisest olukorrast Saksamaa end praegu leiab,“ ütles Alternatiiv Saksamaale europarlamendisaadik Marcus Pretzell reedesel kohtumisel. „Me oleme tulnud muutma oma riike. Me oleme tulnud muutma Euroopat.“

Viini lähedal kohtunud erakonnad lubasid teha koostööd valimiskampaaniate väljatöötamisel ja ühiste seisukohtade kujundamisel rahvusvahelistes küsimustes nagu näiteks põgenikepoliitika.