Eestis politsei selle kohta statistikat ei kogu, kuid USA Today andmetel on Ameerika Ühendriikides saanud politsei tagaajamise tõttu alates 1979. aastast surma rohkem kui 5000 süütut inimest. Surm on saabunud sellest, et jälitatav vajutab rahvarohkes kohas auto gaasipedaali põhja, põhjustades ränkraske avarii või ajades alla jalakäija, kes ei suuda kiire auto eest ära hüpata. On esinenud ka juhtumeid, kus jalakäijad jäävad vilkuritega politsei auto alla. Vigastatuid on olnud kümneid tuhandeid, kellest paljud püsiva vigastusega.

Analüüsidest on selgunud, et enamus juhtudel pole jälitamine tekkinud raskete kuritegude tulemusena, vaid väiksemate rikkumiste nagu näiteks maanteel kiiruse ületamine, foori punase tule eiramine või poevarguse eest. Sellised väiksemad kuriteod ei kaalu kuidagi üles inimelu väärtust.

See, kui politsei jätaks jälitamise ära, ei tähendaks nagu võiksid kurikaelad süüdimatult tegutseda. Tänapäeval elame ju ühiskonnas, kus igal pool on kaamerad ning erinevate tundemärkide järgi (näiteks DNA) on võimalik jõuda kurikaelteni. Selleks võib kuluda küll pisut rohkem aega, kuid kindlasti saadakse kurjategijad lõpuks ka kätte.

Kuigi politseinikel on vaba valik, kas alustada kurikaela jälitamist autoga või mitte, peaks seda vältima. FBI uuringus jälitamise kohta jõuti järeldusele, et isegi kui politsei katkestab kurjategija jälitamise, ei aeglusta kurjategija oma kiirust. See kujutab aga ohtu ülejäänud inimestele.

Mõtleme pidevalt sellest, kuidas muuta enda ühiskonda turvalisemaks. Leian, et kui jääksid ära Hollywoodi filmi-sarnased tagaajamised, oleks vähem ohte.

Mida arvad sina? Jaga oma mõtteid kommentaariumis või aadressil rahvahaal@delfi.ee!