Pönkä oli vahi all veebruarist alates. Helsingi esimese astme kohus võttis 32-aastase Pönkä vahi alla kahtlustatuna rängas pettuses ja kahes tulirelvaseaduse rikkumises, mis leidsid väidetavalt aset jaanuaris ja veebruaris Helsingis. Pönkä sai eelruurimisvanglast vabaks esmaspäeval, 13. juunil.

Ringkonnaprokurör Heikki Wendorf kinnitas, et Pönkä oleks pidanud jääma vahi alla, sest on suur risk, et ta paneb vabaduses viibides toime uue kuriteo. „Kohtu otsus üllatas nii mind kui ka kõiki teisi,“ sõnas Wendorf Ilta Sanomatele. Prokurör ei teadnud kolmapäeval, mis oli Pönkä vabastamise alus ja ka ajalehel ei õnnestunud kohtult põhjuseid teada saada.

Prokurör nõuab Pönkäle üle kahe aasta pikkust reaalset vangistust. Helsingi ringkonnakohus peaks otsuse tegema 7. juulil.

Pönkä alustas oma kurjategijakarjääri ulatuslike valearvepettustega. Eestis mõisteti ta süüdi mõrvas pärast äripartneri mahalaskmist ja tükeldamist 2005. aasta detsembris. Tingimisi vabastati Pönkä Soomes 2014. aasta detsembris.