Allikas ütles Reutersile, et kokku on kutsutud föderaalne vandekohus, mis võib Mateeni naisele Noor Salmanile juba kolmapäeval süüdistuse esitada.

„Näib, et ta teadis midagi sellest, mis toimus,“ ütles senati luurekomitee liige Angus King, kes osales teisipäeval briifingul, kus rünnakust räägiti. „Ta on kindlasti, ma arvan, et võiks öelda, praegu huvi pakkuv isik ja näib koostööd tegevat ja võib anda meile tähtsat informatsiooni.“

Mateen, kelle politsei pärast kolmetunnist piiramist ööl vastu pühapäeva ööklubis Pulse maha lasi, helistas tapatalgute ajal hädaabinumbrile ja kuulutas ustavust mitmetele võitlevatele islamistlikele rühmitustele.

Föderaaluurijad on öelnud, et tõenäoliselt oli ta ise radikaliseerunud ning pole tõendeid, et ta oleks saanud juhiseid või abi väljastpoolt, näiteks Islamiriigilt. 29-aastane Mateen oli USA kodanik, sündinud New Yorgis afgaanidest vanemate perekonda.

„Näib, et ta oli vihane, rahutu, ebastabiilne noor mees, kes radikaliseerus,“ ütles USA president Barack Obama pärast Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõukogu kohtumist.

Fox News teatas USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) allikale viidates, et prokuratuur tahab esitada Mateeni naisele süüdistuse kaasosaluses 49 mõrvas ja 53 mõrvakatses ning peatsest rünnakust võimudele teatamata jätmises ja föderaalagentidele valetamises.

NBC Newsi teatel ütles Salman föderaalagentidele, et püüdis meest veenda rünnakust loobuma. Ta ütles aga FBI-le ka seda, et sõidutas mehe ükskord ööklubi Pulse juurde, sest Mateen tahtis seda uurida.

Mateeni endine naine Sitora Yusufiy on öelnud, et Mateen oli vaimselt ebastabiilne ja peksis teda. Yusufiy sõnul põgenes ta Mateeni juurest pärast neljakuist abielu.