Jürgenstein ütles ERR-i uudisteportaalile, et otsuse riigikokku minna tegi ta eile õhtul.

"Hariduse alal on mul päris palju praktilist kogemust, mul on kohaliku omavalitsuse kogemust. Äkki ma oskan midagi oma panusena anda," sõnas Jürgenstein ERR-ile.

Aasta eest Tartust sotsiaaldemokraatide esindajana parlamenti valitud Mihkel Raud teatas 7. juunil, et lahkub nii riigikogust kui ka poliitikast. Raua asendusliige on tuntud filosoofia ja usundiloo õpetaja Toomas Jürgenstein.

Toomas Jürgenstein on 1996. aastast Hugo Treffneri Gümnaasiumi filosoofia ja usundiloo õpetaja.

Põhitöökohale lisaks on Toomas Jürgenstein lugenud loengukursusi Tartu Ülikoolis, Kõrgemas Usuteaduslikus Seminaris, EMK Teoloogilises Seminaris, EELK Usuteaduse Instituudis, Tartu Teoloogia Akadeemias, lisaks õpetanud filosoofiat ka Miina Härma Gümnaasiumis ja Jaan Poska Gümnaasiumis. Toomas Jürgenstein on mitmete usundiõpetuse õpikute autor, lisaks avaldab ta pidevalt arvamusartikleid meedias.

2005. aastal valiti Toomas Jürgenstein Tartu linnavolikokku, kus ta on kuulunud hariduskomisjoni. 2013. aastast on ta hariduskomisjoni esimees.

Toomas Jürgenstein nimetati 2006. aastal Tartu Aasta Õpetajaks, 2014. anti talle Hugo Treffneri Gümnaasiumi vilistlaste poolt elutööpreemia.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kodulehel kirjeldab Jürgenstein motivatsiooni riigikokku kandideerida järgmiselt: "Tunnetan, et mitmed ühiskonna kihistumisest tulenevad probleemid saavad alguse koolist. Mulle näib, et paljud õpilased vajavad ka koolis solidaarsemat, toetavamat ning nende isiksust väärtustavamat lähenemist. Õpilastele peab olema võimalus langetada oma haridusteel valikuid ning nende eest vastutada. Samuti on ülimalt oluline lastevanemate aktiivne osalemine kooli näo kujunemisel. Seetõttu olengi kandideerimisel kasutanud juhtmõtteid: kodukool kogukonnakeskseks ja gümnaasium valikukeskseks."

Jürgenstein oli oma riigikogu valimistel Tartu piirkonnas populaarsuselt kolmas, teda edestasid Mihkel Raud ja Heljo Pikhof.

Jürgenstein on avaldanud Eesti Päevalehes ja Delfis mitmeid arvamuslugusid religiooniõpetuse, koolihariduse ning mitmetel teistel ühiskonnakriitilistel teemadel. Jürgensteini sulest pärineb mõte "Suhtumine homodesse sarnaneb paljuski kunagise orjusesse suhtumisega".

2013. aastal oli Jürgenstein üks Tartu linnavolikogu liikmetest, kes kirjutas alla toonase linnapea Urmas Kruuse umbusaldusavaldusele. Umbusaldamine aga edu ei toonud.