Jaapan teatas, et Hiina fregatt liikus veidi pärast keskööd kohaliku aja järgi vaidlusaluste Senkaku (hiina keeles Diaoyu) saarte ümber oleva 38-kilomeetrise raadiusega ala sees, vahendab Reuters.

Jaapani asevälisminister Akitaka Saiki kutsus kella kahe ajal öösel välja Hiina suursaadiku Tokyos, et väljendada tõsist muret, teatas valitsus oma avalduses.

„Me oleme mures, et see tegevus tõstab pinged kõrgemale tasemele,“ ütles Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga pressikonverentsil Tokyos.

Hiina kaitseministeerium teatas neljapäeval, et uurib teateid ühe Hiina laeva liikumise kohta vaidlusaluste saarte läheduses, ning lisas, et Hiina mereväel on täielik õigus Hiina territoriaalvetes opereerida.

„Hiina mereväe laevade liikumine läbi vete, mille üle meie riigil on jurisdiktsioon, on põhjendatud ja seaduslik. Ühelgi teisel riigil ei ole õigust teha selle kohta mõtlematuid märkusi,“ teatas Hiina kaitseministeerium Reutersile.

Hiina fregatt jäi Senkaku/Diaoyu saarte ümbruse vetesse umbes tunniks ja liikus siis Hiina ranniku suunas.

Olukorra muudab Tokyo jaoks keerulisemaks see, et saarte lähistel liikus samaaegselt Hiina sõjalaevaga ka kolm Vene mereväe alust, mis paneb Jaapani muretsema Pekingi ja Moskva koordineeritud jõudemonstratsiooni võimaluse üle.

Suga teatas, et Jaapani valitsus uurib, kas Hiina ja Vene laevade liikumise vahel oli mingi seos.