Pealinn kirjutab, et Edgar Savisaart esindav vandeadvokaat Oliver Nääs asus mai lõpus tutvuma oma klienti puudutavate toimikutega, mis kapo on prokuratuuri juhtimisel kokku pannud. „Kuigi köiteid on kokku tervelt 28, igaühes 250 lehekülge, ja seega võtab niivõrd mahuka materjali tundmaõppimine üksjagu aega, jäi juba esimesel pilgul vandeadvokaadile silma nii mõnigi huvitav asjaolu. Tema sõnul ilmneb paberitest taas laiem probleem, et sisuliselt ühed ja samad inimesed ehk kapo töötajad on korraga kahes rollis: julgeolekutöötajad ja politseiuurijad,“ vahendab ajaleht Nääsi esmamuljet.

"Kriminaaluurimine ja vastuluuramine on kapos omavahel segi nagu puder ja kapsad," tõdes Nääs põgusa tutvumise järel enda klienti puudutavate toimikutega. "See on pikem ja laiem probleem, et kapo omab kahetist pädevust, ehk siis vastuluure, ja kriminaalasjade uurimine. Nad ise väidavad küll, et nende kahe eri valdkonna inimeste vahel seal kapos on nii füüsilised kui ka elektroonilised seinad, aga nagu me näeme Savisaare kriminaalasja materjalidest, ei pea see väide just kuigivõrd paika. Näiteks on riigiprokuratuur seal kahes määruses kinnitanud, et kriminaalmenetluses on kasutatud julgeolekutöötajaid, ja vastupidi," rääkis Nääs Pealinnale.

"Lisaks tuleb mainida, et kogu seda korruptsiooniuurimise menetlust alustati teabehankest, ehk siis vastuluure toimingust saadud info põhjal, ehk siis ühesõnaga, jälitati Savisaare toimetamisi, kuulati pealt, ja siis ühel hetkel otsustati kriminaalasi algatada," tõdes Nääs, kelle sõnul olevat väidetavast korruptsiooni uurimisest, ehk justnagu tavapärasest kriminaalmenetlusest on hoopis saanud justnagu riigi julgeolekut puudutav erioperatsioon, mida kinnitavad ka toimikuis sisalduvad teabehanked. "Savisaare puhul võib see küsimus olla aga eriti tundlik, kuna tegemist on siiski suurima opositsioonierakonna juhiga," märkis Nääs.

Pealinn sedastab, et kindlasti tuleb nüüd Savisaare kaitsjatel leida vastused küsimustele, kui pikalt ja millise eesmärgiga (vastu)luurelise iseloomuga teabehanget Savisaare suhtes läbi viidi. "Ja mis on üldse väidetaval korruptsiooniuurimisel pistmist riigi julgeolekuga?" küsib leht.