"Esimesel nädalal oleme peamiselt tutvunud meie vastutusala ja seal elavate inimestega. Samuti oleme leidnud kohalike seas ka uusi sõpru ja see on äärmiselt oluline, sest siin tagab edu ning üksuse turvalisuse just kohalike toetus," ütles jalaväerühma Estpla-21 ülem nooremleitnant Valdo Hälvin kaitseväe peastaabi vahendusel ja lisas, et eelmised Eesti jalaväerühmad on teinud head tööd, mis väljendub kohalike soojas vastuvõtus.

Eesti jalaväerühm teenib Soome-Iiri pataljoni A-kompanii koosseisus koos Soome kaitseväelastega ning kompanii vastutusalale jääb mitu suuremat ja väiksemat asulat, kus suvel elab ligi 30 000 inimest.

Esimesel nädalal osales Estpla-21 viieteistkümnes patrullis, kus kaitseväelased patrullisid nii motoriseeritult kui jalgsi ja kohtusid kohalike liidritega.

Nooremleitnant Hälvini sõnul on jalaväerühma operatsioonieelne väljaõpe olnud hea ja aidanud neil valmistuda rahuvalveoperatsiooniks, mis on kaitseväe viimastest operatsioonidest täiest erinev.

Mai teises pooles Liibanoni saabunud jalaväerühm Estpla- 21 teenib ÜRO rahuvalvebaasis 2-45. Eesti rahuvalvajate ülesanne on patrullida oma vastutusalas nii öösel kui päeval ning nii jalgsi kui motoriseeritult, mehitada vaatlusposte ning täita muid rahuvalvealaseid ülesandeid. Muu hulgas on eestlaste ülesanne patrullida nii öösel kui päeval Iisraeli ja Liibanoni eraldaval nii-öelda sinisel joonel.

Koos staabiohvitseridega teenib alates maist Liibanonis ligi 40 kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus Estpla-21, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist, mis on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalveoperatsioonil UNIFIL Liibanonis. Kokku panustab UNIFILi praegu 40 riiki.

Praegune üksus on järjekorras neljas eestlaste jalaväeüksus Liibanonis. Aastatel 1996-1997 teenis UNIFIL missioonil Eesti jalaväekompanii.