Harju maakohtus jätkus täna kohtuprotsess Martin Kattai (33) üle, keda süüdistatakse peaminister Taavi Rõivase tapmisega ähvardamises. Juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse sõnul postitas mees mullu septembris ja oktoobris ähvardusi (kokku 5) Facebooki seinale ning saatis ähvardava sisuga sõnumi ka Reformierakonna peasekretärile Martin Kukele.

4.septembril 2015 saatis Kattai Martin Kukele erasõnumi: "Rõivase ilmselt tapame ära. Ilmselt tapame teid kõiki." 15.septembril postitatud Kattai sõnum Rõivase aadressil lõppes järgmiselt: "...Kas ta saab aru kui lähedal ol maise vabanemise piinadest. Ma olin temast heas pussitamiskauguses". 25. septembri postituses on süüdistav välja toonud Taavi Rõivase koduse aadressi. 4.oktoobril postitas foto Rõivase elukohast. Ühes postituses ähvardas Kattai granaadiheitjaga: "RPG granaadiheitjaga puhul on julgestuspolitsei kolme meetri pikkune vahehoidmine rumalus." 16.oktoobri postituses kirjutas Kattai, et patrullteenistuse maja ümbert võiks ära koristada, et naist ja lapsi keegi ründama ei hakka..."

Evestus märkis, et tegemist on psüühhilise vägivallaga ning ähvardamisega tekitati peaministris reaalset hirmutunnet. "Kannatanu tundis ohtu endale kui ka pereliikmetele," sõnas Evestus.

Videotele on fikseeritud Kattai saabumine Rõivase maja juurde ja piltide tegemise majast. Seega on Kattai viibinud peaministrist pussitamiskaugusel, nentis Evestus.

Süüdistatava autost on ära võetud külmrelv - torketääk, mille omamiseks puudus tal luba, lisas juhtiv riigiprokurör.

Evestuse sõnul oli Kattai motiiviks mitteaktsepteeritav pagulaspoliitika, mille eest vastutavaks ta peaminister Taavi Rõivast pidas. Evestus märkis väljendusvabaduse piiride üle arutledes, et kuritegu väljendusvabaduse ettekäändel ei saa olla õigustatud.

Martin Kattai pole oma kuriteost aru saanud. Karistus peaks olema selline, et sarnaseid kuritegusid tulevikus ei juhtuks, lisas Evestus.

Prokurör soovib süüdistatavale kuuekuulist vabaduskaotust, millest reaalselt tuleks vanglas viibida üks kuu.

Kattai kaitsja Henrik Kirsimäe leiab lõppsõnas, et inkrimineeritav tegu pole koosseisupärane ja ähvardus pole põhjendatud. Tema hinnangul kaevati süüdistatav kohtusse selle pärast, et ta ei saaks jätkata peaministri kodu ümbruse ja tema kaitsemeeskonna töö kirjeldamist. Selline kirjeldamine pole keelatud, märkis ta. "On kahetsusväärne, et peaministri kaitsemeeskond on pidanud Facebookis avaldatud postitusi ähvarduseks," nentis Kirsimäe ja lisas, et kriminaalmenetlus ei ole isikukaitse meede.

Kuigi süüalune on võtnud omaks, et ta on viibinud Lossi platsil peaministri läheduses ja tihti sõitnud mööda Wismari tänavat tööasjus, ei saa seda nimetada intensiivseks süüteo täideviimiseks, sõnas kaitsja. Sõidukist leitud roostes tääk ei oma puutumust antud asjaga, lisas ta.

Kaitsja Henri Kirsimäe palub kohtualuse õiges mõista, süüdistatav Marti Kattai sõna võtta ei soovi.

****

Kohtuistung Martin Kattai üle, keda süüdistatakse peaminister Taavi Rõivase tapmisega ähvardamises algas eelmisel nädalal kinniste istungitega. Tänane istung, mille kavas on kohtuvaidlused, kuulutati avalikuks.

Riigiprokuratuur süüdistab Martin Kattaid (33) mullu sügisel korduvalt oma Facebooki lehel peaminister Taavi Rõivase suunas tapmisähvarduste tegemises.

Kattai on kohtueelses menetluses tunnistanud, et süüdistuses märgitud tekstid ning sõnaavaldused sotsiaalmeediavõrgus Facebook on esitatud tema poolt, kuid leiab, et tema tekstides puuduvad ähvardusele viitavad kuriteotunnused.

Kattai ise ja tema advokaat Henrik Kirsimäe leiavad, et tekstide sisust ei nähtu ühtegi ähvarduse süüteokoosseisule omast tunnust ning tahavad kriminaalmenetluse lõpetamist.