“Muidugi ei ole julgeolekule olemas ainult ühte ohustajat, küll aga on selge, et võimalike probleemide algallikas on drastiliselt muutumas. Oht on siinsamas meie kõrval – ekreiidid ja nende suhtelist edukust kadestavad satelliidid,” ütles Vakra.

Vakra sõnul on jutt Eestil poliitiliselt läinud mitte lihtsalt hästi, vaid liiga hästi. “Nii hästi, et osad inimesed suudavad isegi uskuda ideed sellest, et ega meil neid liitlasi nii väga vaja polegi ja Eesti jaoks oleks parim tee kõndida edasi omapäi. See on hukatuslik jutt, millega saavad ekreiidid püüda vaid lihtsameelseid, neid, kes ei suuda või ei taha mäletada mil moel kaotas Eesti oma iseseisvuse esimesel korral.”

Lühema mäluga inimestele võib meenutada Georgia ja Ukraina näiteid. Need riigid suudavad vägagi hinnata oma iseseisvust ning otsivad täna iga võimalust rahvusvahelise partnerluse suurendamiseks, märkis ta. “Meil on see kõik täna olemas. Eesti on vaieldamatult olnud välispoliitiliselt edukas ning loonud enda ümber tugeva võrgustiku, millest kuulumine Euroopa Liitu ja tugev sisuline partnerlus NATOga on kõige käegakatsutavamad näited,” ütles Vakra.

Oleme oma isesisevust suutnud juba veerand sajandit üksmeelselt hoida ja suudame ka edaspidi, on Vakra lootusrikas. ”Ainsad, kes reaalseid pingeid üles või veel täpsemalt öeldes üle krutivad, on odava populaarsuse järgi janunevad parempopulistid. Mida vähem hoiame kokku, seda nõrgemad me oleme,” ütles ta.