"Spaateenus on mõeldud välisoperatsioonilt naasnud kaitseväe ja kaitseliidu veteranidele ning nende pereliikmetele," ütles Delfile kaitseväe toetuse väejuhatuse teabeohvitser, nooremleitnant Taavi Laasik, selgitades, et see on osa Eesti veteranipoliitikast, mis on suunatud veteranide ja nende lähedaste hea ja väärika toimetuleku tagamiseks ning nende panuse tunnustamisele ühiskonnas.

Teenusepakkujate leidmine pole aga tõrgeteta kulgenud. Spaateenuse lepingute sõlmimiseks on kaitsevägi tänavu korraldanud riigihankeid juba kolmel korral, sest tähtajaks ei esitatud piisavalt pakkumusi. Esimene hange viidi läbi märtsis ja see oli jagatud piirkondade kaupa viieks osaks. "Märtsis läbi viidud riigihanke tulemusel sõlmiti leping näiteks Pärnumaal ASiga Sanatoorium Tervis, Tartu-, Võru- ja Valgamaal ASiga Pühajärve Puhkekodu ja nii edasi," tutvustas Laasik.

Teenusepakkuja leiti esimese hankega ka Harju- ja Läänemaale, kuid Saaremaalt ja Virumaalt ei tulnud esimese hanke ajal ühtki pakkumust. Seetõttu viidi aprillis läbi uus hange. Ja seejärel kolmas maikuus. "Nüüdseks on ka Saaremaal terviseasutusega leping sõlmitud ning Virumaa puhul on pakkumused praegu läbivaatamisel," sedastas Laasik.

Pildil, mis tehtud küll üsna mitme aasta eest, on Pühajärve Puhkekodu avara vaatega bassein.

Hankes osalejatel tuli välja pakkuda kolm paketti (ilmselt näiteks valitud hoolitsuste, ujumise, ööbimise ja hommikusöögiga), samuti tuli pakkuda klassikalist massaaži ja lisapunkte võis saada basseini eest, mis on pikem kui 50 meetrit. Pakkuda võis ka soodustusi kaitseväe ja kaitseliidu veteranidele ja nende pereliikmetele teiste spaa pakutavate teenuste kasutamiseks, mille eest sõdur või tema pereliikmed tasuvad ise.

Hankelepingu pikkus on 36 kuud ja hanke maksumus on viie piirkonna peale kokku kuni 300 960 eurot. Summa võib kujuneda ka väiksemaks, kuna teenust kasutavate veteranite arv on võetud varuga ja kui seda kasutab vähem kaitseväelasi, siis ongi ka teenusele kuluv summa väiksem. "Kõigi nimetatud riigihangete puhul on pakkumuste hindamiskriteeriumiks pakkuja vastavus hanketingimustele ja majanduslik soodsus," rääkis Laasik, kuidas võitjaid välja valitakse.

Arvestatud on, et spaateenust kasutab Eesti erinevates piirkondades umbes 350 veterani, 200 veterani täiskasvanust pereliiget ja 150 veterani last aastas. "Need on mõningase varuga arvestuslikud numbrid, et tagada kõigile naasvatele veteranidele teenus ka siis, kui tulevikus peaks missioonide või nendel osalejate arv muutuma," selgitas Laasik.

Praegu teenib seitsmes erinevas operatsioonipiirkonnas ligi 70 Eesti kaitseväelast. Suurim on hetkel UNFIL missioon Liibanonis, kus teenib jalaväerühm ja staabiohvitserid ehk ligi 40 kaitseväelast. Ühe rotatsiooni pikkus on enamasti kuus kuud, nii et aastas on kaks rotatsiooni. Kõigil välisoperatsioonidelt naasvatel kaitseväelastel ja nende pereliikmetel on õigus ja võimalus spaateenust kasutada.