Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas 24. mail riigikogu liikme Dmitri Dmitrijevi suhtes läbi viidud kriminaalmenetluse, kinnitas prokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

Kriminaalmenetlus Dmitri Dmitrijevi suhtes alustati karistusseadustiku joobes juhtimist käsitletava paragrahvi tunnustel, kuna Dmitrijev sõitis 6. jaanuaril oma autoga teelt välja ning avarii järgselt haiglas võetud vereanalüüs tuvastas tal kriminaalse joobe.

Dmitri Dmitrijev kahtlustatavana oma süüd ei tunnistanud ning selgitas, et ta tarvitas alkoholi pärast avariid. Erinevate menetlustoimingute käigus viidi läbi muuhulgas ka toksikoloogia ekspertiis, mille eesmärgiks oli välja selgitada, milline võis olla Dmitri Dmitrijevi joove juhul, kui ta ei oleks tarvitanud avariijärgselt alkoholi.

Toksikoloogilise ekspertiisiga tuvastati, et avarii hetkel oli ta alkoholi tarvitanud, kuid ei saa kindlalt väita, et ta oli avarii hetkel kriminaalses joobes.

Põhja ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Rainer Amur täpsustas, et sellises olukorras tuleb kõik kõrvaldamata kahtlused tõlgendada kahtlustatava kasuks. "See tähendab, et olukorras, kus kogutud tõendite valguses jääb võimalus, et kahtlustatav tõesti ei olnud avarii hetkel kriminaalses joobes, kuulub kriminaalmenetlus lõpetamisele."

Amur lisas, et ei tasu arvata, nagu kriminaalvastutusest on võimalik end automaatselt vabastada, väites, et alkoholi on tarbitud pärast avariid. "Sellisel juhul kontrollitakse alati kahtlustatava esitatud versiooni usutavust ning juhul kui tõendid kahtlustatava versiooni ei kinnita, saadab prokuratuur kindlasti süüdistuse kohtusse," lisas ta.

Kuna prokuratuuri hinnangul on leidnud kinnitust, et Dmitrijev ei olnud autot juhtides kaine ning tarvitas alkoholi lisaks ka enne avarii asjaolude väljaselgitamist, saadetakse kriminaalmenetluse materjalid politseile väärteomenetluse läbiviimiseks.

Kriminaalasjas süüdi jäämise korral oleks Dmitrijev pidanud lahkuma ka riigikogust.

Ööl vastu 6. jaanuari toimus Pedase külas liiklusõnnetus, kus Dmitri Dmitrijev sõitis autoga T-kujulisel ristmikul teelt välja vastu kändusid. Alkoholiekspertiis tuvastas tal enam kui 1,5-promillise joobe. Sellises joobes sõiduki juhtimine on käsitletav kuriteona ning seetõttu alustas Põhja ringkonnaprokuratuur mehe suhtes kriminaalmenetlust.

Samal päeval toimus Keskerakonna fraktsiooni tööseminar, millele järgnenud saunapeol läks kahe fraktioonikaaslase Dmitri Dmitrijevi ja Martin Repinski vahel kähmluseks. Enne rooli istumist oli Dmitrijev saanud Repinskilt hoobi näkku, sest üritas Siret Kotkale nii aktiivselt ligi ajada, et Kotka pidi tuppa varjuma.