Kodanike tänavapatrullide aktiivseim periood näib vähemalt selleks korraks olevat jäänud vaid mõne kuu pikkuseks, kuigi juhuslikke patrulle liigub ajuti endiselt näiteks Helsingis, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat.

Tänavapatrullide tegevus sai suurt tähelepanu eelmisel sügisel ja talvel, kui Soome oli saabunud rekordiline arv varjupaigataotlejaid.

Soldiers of Odin väidab, et nad tegutsevad Soomes 27 kohas ning lisaks enam kui kümnes muus riigis.

Tegelikkuses on tänavapatrullid Helsingin Sanomate teatel paljudes kohtades olematud. See selgus, kui ajaleht küsis kohalikelt politseinikelt kümne tänavapatrullidega seostatud koha praeguse olukorra kohta.

Politseinike tähelepanekute järgi on tänavapatrullide tegevus viimaste kuude jooksul vaibunud või täielikult lõppenud Tamperes, Jyväskyläs, Heinolas, Asikkalas, Poris, Kajaanis, Joensuus ja Oulus.

Sama olukord on ka Kemis, kust odinlaste tegevus oktoobris alguse sai ja kust kogu liikumist juhitakse.

„Praegusel hetkel ei ole Kemis mingisugust aktiivset tänavapatrullide tegevust. Seal on olnud vaikne juba pikemat aega,“ ütles ülemkomissar Rauno Pätsi.

Helsingis algas patrullimine hiljem kui paljudes teistes kohtades.

„Kui arutelu tänavapatrullide üle oli mujal Soomes kõige vilkam, ei juhtunud Helsingis pikka aega midagi. Hiljem on tänavapatrulle mõnel korral liikvel olnud, aga see on kõik,“ rääkis ülemkomissar Seppo Kujala.

Kõigis kümnes kõne all olevas linnas liikus talve ja kevade ajal odinlaste tänavapatrulle, aga mitte teiste rühmituste omi.

Tänavapatrullidega on seostatud ka neonatslikku Soome Vastupanuliikumist (SVL), aga Helsingin Sanomate intervjueeritud politseinikel pole nende kohta tähelepanekuid eelmise talve ega kevade ajast.

Paljud kohalikud politseinikud ütlesid, et tänavapatrullide tegevus ei olnud ühelgi hetkel eriti aktiivne.

Patrullijad on avalikkuse ees väitnud, et teatavad märgatud kuritegudest või ohtlikest olukordadest politseile. Ükski Helsingin Sanomate intervjueeritud politseinikest ei ole kuulnud, et seda oleks juhtunud.

Samas ei ole politseinikud kuulnud ka seda, et tänavapatrullid oleksid ise patrullimisega seoses vägivallatsenud või muid kuritegusid toime pannud.

Soldiers of Odini Pori osakonna vastutava isiku sõnul tuli seal alguses asjaga kaasa paarkümmend inimest, aga paljude huvi vähenes pärast algust. Selle põhjus võis vastutava isiku sõnul olla muu hulgas osalejate pere- ja tööalane olukord ning see, et tänavatel ei juhtunud midagi.

„Tänavapatrullidel oli suur toetus, aga mitte osalejaid. Praegusel hetkel ei ole meil aktiivset tegevust. Peaks juhtuma midagi halba, et inimesed aktiveeruksid. Kui kõik paistab hästi minevat, ei tule meile osalejaid,“ ütles Pori odinlaste esindaja.

Helsingin Sanomat palus Soldiers of Odini esindajatelt intervjuud ka üleriikliku olukorra kohta. Soldiers of Odin Finland ry Facebooki kogukonnast vastati, et tänavapatrullide tegevus ei ole vaibunud, vaid hoopis lisandunud. Muudele küsimustele ei vastatud ja intervjuudest keelduti.