Muinsuskaitseamet tegi programmi "Pühakodade säilitamine ja areng" juhtnõukogule ettepaneku toetada programmi reservist Piirissaare vanausuliste palvela põlengu käigus kannatada saanud kunstimälestiste esmaseid avariitöid.

Muinsuskaitseameti ettepanekul arutati eilsel pühakodade programmi juhtnõukogu koosolekul Piirisaare vanausuliste palvela väärtuslike kunstivarade päästmise korraldamise küsimust. Juhtnõukogu otsustas toetada 5 500 euroga Piirissaare palvela kunstimälestiste konserveerimist.

Esmasel vaatlusel tuvastati, et palvelas asunud 40st kunstimälestisest on rahuldavas seisundis 4 objekti, söestunud on 10 mälestist, 18 mälestist on halvas või avariilises seisus ja 8 objekti ei õnnestunud näha (ilmselt täielikult hävinud).

Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo märkis, et tal on väga hea meel, et pühakodade programmi juhtnõukogu otsustas kiirelt ulatada abikäe mälestiste päästmiseks. Lainvoo lisas, et esmalt on oluline tule- ja veekahjustusi saanud varad kontrollitult kuivatada, vältimaks liiga kiire või liiga aeglase kuivamise käigus tekkivaid võimalikke kahjustusi. Seejärel saab anda täpse hinnangu, milliseid täiendavaid töid iga üksik objekt vajab ja kui suur on kahju tegelik ulatus kunstimälestistele.

Kunstivarade konserveerimistöid korraldab Muinsuskaitseamet koostöös Eesti Kunstimuuseumiga. Avariitöödel on olnud kaasatud eksperdid SA Eesti Vabaõhumuuseumi konserveerimis- ja digiteerimiskeskusest Kanut, Rahvusarhiivist, Tartu Kunstimuuseumist ning Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogust.