Rossiskaja Gazeta kirjutas reedel, et 2005. aasta seaduseelnõu värske parandusettepanek, mis on üleval föderaalsete seadusaktide portaalis, tähendaks alates tänavu novembrist keelu kehtestamist nn VoIP (Voice over IP) operaatoritele, kes edastavad häälsõnumeid kohalikes sidevõrkudes.

Sideministeerium täpsustas seejärel, et parandusettepanek on vajalik infovoogude marsruutide ja operaatorite äritingimuste optimeerimiseks. Ministeeriumi pressiesindaja sõnul ei puuduta eelnõu VoIP-laadset teenust, vaid selle eesmärgiks on parandada väiksemate sideoperaatorite tingimusi turul.

Piirangu rakendamiseks andis valitsusele korralduse Venemaa president Vladimir Putin.

Samal ajal on riigiduumas arutlusel ka president Putini erakonna Ühtne Venemaa parlamendisaadiku Irina Jarovaja värske seaduseelnõu, mille eesmärgiks on interneti ja sideteenuste täielik kontrolli alla võtmine „seoses suurenenud vajadusega võidelda terrorismi- ja ekstremismiga“.

Ühtlasi kaalub riigiduuma Venemaa kodanike Venemaa Föderatsioonist välja reisimist piirama hakata, kui võimudel on „alust kahtlustada, et kodanik plaanib välismaal toime panna kuriteo või tegeleda ekstremismiga“.