„Kaebusi on jõudnud,” nentis Delfile Tondiraba jäähalli tööd kureeriva spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilves. Näiteks on tema poole pöördunud kliendid, kes on pärast varem toimunud üritust näinud olukorda, kus hoonet pole silmnähtavalt koristatud.

Kuulnud on Ilves ka muredest seoses Edgar Savisaare poolt ametisse pandud spordihalli juhataja, Keskerakonda kuuluva Elena Glebova, 2013. aastal Reformierakonnast Keskerakonda kolinud jäähalli juhiabi Mart Aare ja tehnikadirektor Kristjan Lipiga, kuid seisukohta pole Ilves enda sõnul nende kaebuste osas võtnud.

Delfini on jõudnud kurtmist, et Glebova tegeleb maja juhtimise asemel laste treenimisega ja maja juhib tegelikult Mart Aare. Glebova ütles Delfile, et lapsi treenib ta oma põhitööst vabal ajal.

Kristjan Lipp on ühe endise koristaja sõnul koristajate suhtes väga üleolev ega täida oma töökohustusi. Teine endine töötaja pani Lipi süüks ka aprillikuise uisuplatside sulamise, kuivõrd Lippi olevat hoiatatud tõrkest mitu päeva varem, kuid Lipp eiras saadud hoiatust.

Glebova kinnitusel on selline väide alusetu, sest jää sulamise põhjuseks oli jäätehnoloogia juhtarvuti rike ja süsteemi juhtimist puudutavad häireteated ei jõudnud ei süsteemi hooldaja ega tehnikadirektorini. „Jää sulamise tundemärkide ilmnemisel reageeris meie tehnikadirektor kiiresti ja operatiivselt ja sellega oli tagatud ka juba samal päeval võimalus jääplatse kasutada,” sõnas Glebova.

„Asjade käigus, mis on ilmnenud, oleme algatanud linnas sisekontrolli juurdluse,” lausus aga spordi- ja noorsooameti juht Ilves, kes täpsustas, et lõppeval nädalal algatati juurdlus, mille ajendiks olid nii laekunud kaebused kui ka majandustegevuse audit, milles väljatoodut taheti kontrollida. Sellise juurdluse läbiviimine võtab harilikult aega umbes kuu, kuid see sõltub sellest, kui sügavuti meeskond ise menetlusega minna otsustab.

Uurimiskomisjonile antud lähteülesande sisu Ilves enda sõnul ei tea, kuna selle annab linnavalitsus. Täpsemalt on selle ilmselt paika pannud linnapea kohuseid täitev abilinnapea Taavi Aas, kellelt aga Delfil seni kommentaari saada pole õnnestunud.

Tondiraba jäähalli juhataja Elena Glebova ütles Delfile, et kontroll oli tegelikult ette planeeritud. Glebova lisas, et selline kontroll tundub talle ka loogiline, kuna asutus on töötanud juba kaks hooaega. „Vastavalt Tallinna linnavalitsuse 16. detsembri 2015 istungil kinnitatud linna sisekontrolöri teenistuse 2016. aasta tööplaanile on alustatud auditi läbiviimist eesmärgiga hinnata Tondiraba spordikeskuse sisekontrollisüsteemi toimimist,” lausus Glebova oma vastuses.

Koristajad tõrguvad tööd tegemast

Kas asutuse tööd kureeriva ametini jõudnud kaebused ja valmiv audit võivad viia juhtkonna väljavahetamiseni, ei oska Ilves praegu kommenteerida. „Kindlasti ootame sisekontrolliosakonna auditi ära, pärast seda on võimalik mõelda, kuidas edasi,” sõnas ta. „Sinnamaani peab asutus ise majanduslikult ja igapäevase toimimisega hakkama saama ja omavahelised lahkhelid lahendama,” viitas Ilves koristajatele.

Aprillis jäähallis tööd alustanud koristajad on nimelt väidetavalt põhimõtteliselt streikima hakanud. Möödunud nädala reedel toimus jäähallis näiteks poksimatš, pärast mida oli hoone prügi täis. Koristajad aga maja koristama ei tulnud ja pühapäeval laste iluuisutamisvõistlustel käinud lapsevanemad pidid üritust jälgima kogu selle sodi sees. Delfi andmetel võrdlesid paar lapsevanemat jäähalli suisa laudaga.

Glebova väitis Delfile, et ta pole probleemidest ja kaebustest seoses hoone koristamisega midagi kuulnud. „Meie majale osutab koristusteenust riigihanke võitnud Kinnisvarateenindus OÜ ja mingeid streigiteateid ei ole minuni jõudnud. Suurürituste järgselt on loomulikult koristajatel rohkem tegemist ja maja puhastamine võtab aega, kuid kinnitan, et praegu on maja puhas. Nii eile kui täna (neljapäeval – toim.) nägin jäähalli koridorides töötavaid koristajaid, kes tundusid heatujulised,” lausus Glebova.

Rein Ilvese sõnul ei tea ka tema midagi streikimisest, nii et temani on jõudnud küll kaebuseid maja koristamata jätmise kohta, kuid mitte infot selle kohta, et selle taga oleks koristajate palganõudmised.

Väidetavalt pöördusid koristajad oma nõudmistega Glebova poole, kes aga enda sõnul isegi koristamisega viivitamisest midagi ei tea. Samas on iseküsimus, kas jäähall koristajate palkadesse üldse midagi parata saab. Tõenäolisem on, et koristajate nõudmistega peab tegelema hanke võitnud ettevõte, kes koristusteenuse hinna jäähallile ju välja on pakkunud ja tööd nüüd selle tasu eest ka tegema peab.

Kinnisvarateenindus OÜ juhatuse liikme Ivar Banki sõnul on aga kaebuste taga üksnes ettevõtte heaks möödunud aasta augustist kuni tänavu märtsini töötanud alltöövõtja, kellega leping tööga mitte toime tulemise tõttu lõpetati. „See on isiklik kättemaks,” kinnitas Bank. Prügisest saalist tehtud pilte kommenteerides lisas Bank, et ilmselt on pildid tehtud kohe pärast lõppenud üritust. Ta osutas, et poksimatš lõppes südaööl ja koristajad saabusid koristama hommikul.

Juhtimise efektiivsust hindab audit

Kui Tondiraba spordikeskuse majanduslikust olukorrast rääkida, siis pole päris klaar, mis tuli välja majandustegevuse auditist, aga Tallinna finantsdirektori Katrin Kendra kinnitusel finantsteenistus asutuse eelarve täitmise tulemustes midagi väga murettekitavat ei näe. Kendra viitas, et suurem omatulu tuleb asutusel aasta lõpus seoses suurüritustega, kuid märkis, et see ei peaks tingimata nii olema. „Tondiraba spordihall kui väga suur hall peaks suutma ennast õige turunduse ja müügiga majandada sedavõrd hästi, et seda on võimalik välja üürida ka aastasiseselt, mitte ainult aasta lõpus,” sõnas ta.

Tondiraba jäähalli eelarve täitmise andmetesse jõudnud info järgi oli möödunud aastal tulude ootus 1 137 362 eurot ja tulu teeniti põhimõtteliselt justnimelt nõnda palju ehk 1 137 521 eurot, erinevus oodatava ja teenitu vahel oli niisiis vaid 159 eurot. Eeldatavad kulud olid Tallinna finantsteenistuse andmete järgi 2 164 556 eurot ja reaalsed kulud 2 160 112 eurot.

Tänavu on eelarves kasvanud nii eeldatavad tulud kui ka kulud. „Käesolevaks aastaks oli meile kinnitatud omatulu plaan 1 178 434 eurot (neto) ja omatulu laekus nelja kuuga (jaanuar-aprill 2016) juba 521 091 eurot, mis on hea tulemus ja oleme plaani täitmisega graafikus,” hindas Glebova. Kulusid ta ei maininud, aga eelarvest tuleb välja, et tänavu on arvestatud 2 205 628-eurose kuluga.

„Juhtimise efektiivsust hindab kindlasti audit ja eks selle lõppedes saame teada, kuidas meie tööga rahule jäädakse,” lausus Glebova.

Juhtkond peab ise hakkama saama

Linna finantsdirektor rääkis veel, et kuna Tondiraba jäähalli puhul on tegu üsna uue asutusega, Eestis nii suuri jäähalle rohkem ei ole ning kuskilt pole võtta oskusteavet, kuidas seda asutust tõhusalt majandada, siis palus spordi- ja noorsooamet tema teada abi ühelt konsultatsioonifirmalt, et need aitaks analüüsida, mil moel oleks kõige tulemuslikum jäähalli juhtida, et täita sellele püstitatud eesmärgid ja et see finantsmajanduslikult paremini toime tuleks.

Spordi- ja noorsooameti juht Rein Ilves lükkas aga selle väite ümber, kinnitades, et sellise inimese tööle võtmist pole kaalutud. „Sinna [Tondiraba jäähalli] on peale valitud selline juhtkond, kes kõigi lootuste järgi peab hakkama saama,” viitas Ilves, et juhtkonna valimisel on juba arvestatud maja suuruse ja eripäraga.

Üks nüanss veel: jäähalli endise töötaja sõnul kutsuti Glebova mõne nädala eest linnavalitsusse vestlusele, pärast mida tundus ta olevat selgelt halvatujuline. Glebova nentis Delfile, et viimati käis ta linnavalitsuses tõesti aprillis, mil seal tema kinnitusel räägiti aga jäähalli strateegiast seoses septembris algava uue hooajaga.