Intsidendid leidsid aset kahepäevase perioodi jooksul ning kõigepealt avaldati nendest mitmeid lühikesi videoid. Värske video avaldas USA merevägi informatsioonivabaduse seaduse alusel ajalehe Virginia Pilot nõudmisel, vahendab Vice News.

Vene ründelennukid Su-24 lendasid USA laevale nii lähedal, et tekitasid vees aluse ümber jälje.

„Me oleme sügavalt mures ohtlike ja ebaprofessionaalsete Vene lennumanöövrite pärast,“ teatas USA merevägi 13. aprillil tehtud avalduses. „See tegevus võib potentsiaalselt suurendada pingeid riikide vahel ning selle tagajärg võib olla valearvestus või õnnetus, mis võib põhjustada tõsiseid vigastusi või surma.“

USA merevägi nimetas Vene pilootide tegevust „simuleeritud rünnakuks“, kuid lisas, et lennukid ei olnud pealtnäha relvastatud.

Vene lennukite tegevus rikkus 1972. aastal külma sõja ajal tollase USA mereväeministri ja Nõukogude admirali Sergei Gorškovi vahel sõlmitud kahepoolse kokkuleppe tingimusi. Pakt keelab „simuleeritud rünnakud lennukite või laevade vastu, akrobaatika või ohtlike objektide viskamise nende lähedusse“. Kaks üliriiki sõlmisid kokkuleppe pärast mitmeid „napikaid“.